glashusetihäljarp.blogg.se

Med detta hus vill jag och min man skapa ett fantastiskt boende där vi kan bli självförsörjande på grönsaker, frukt och bär, minska vår miljöpåverkan och kunna vistas ute större delen av året. Vi flyttar till Häljarp fysiskt men vädermässigt flyttar vi till norra Medelhavet.

Status...

Kategori: Bakgrund

Nu var det ett tag sedan jag skrev så här kommer lite info
 
Lite tvetydigt här, det har hänt mycket men samtidigt så står vi stilla i husbygget. Vi har lämnat in (alla) handlingar till bygglovet och dessa har gått fram och tillbaka mellan oss och handläggaren på stadsbyggnadskontoret i Landskrona. 
Vårt ärende har gått ut på remiss (igen, det gjordes även i förhandsbeskedet) och räddningstjänst har besvarat det med ganska orimliga krav. De vill att brandklassen på både hus och glashus konstruktion ska vara R30, vilket innebär en stor extra kostnad för oss, någonstans mellan 200000-400000 kr, de vill att vi ska ha direktlarm till räddningstjäns, vilket innebär en engångskostnad på ca 100000 kr plus en årlig avgift som ett brandlarm och så har de synpunkter på att det inte finns en brandpost i närheten av det blivande huset. De två första kraven är krav som är höga (ingen av de andra som byggt house in house har fått dessa krav på sig) och i princip orimliga för normala husbyggare och det tredje kravet har vi ingen rådighet över, brandposterna ägs av NSVA. 
 
I fredags hade Olof möte med en brandskyddsinspektör och hon var tydlig med att detta är orimliga krav oavsett om det är en vanlig enfamiljsvilla eller som i vårt fall en villa i ett glashus. Dessutom ska vi ju bygga ett stenhus med helgjutet betongtak och det brinner inte så lätt. Oavsett så är det orelevant i frågan men som helhet en ganska viktig aspekt, om det nu skulle börja brinna....Hon berättade också att brandreglerna är allmäna råd och inte bindande vilket BBR är (Boverkets byggnadsregler) så BBR står över brandrekommendationerna. Skulle det gå så långt (vilket vi hoppas kunna avstyra)  att vi drar detta till domstol så har BBR alltid vunnit över brand.
Så i fredags ringde vi stadsbyggnadskontoret och vill få till ett möte med dem innan byggnadslovet blir permanent. Han lovade återkomma med tid för ett möte. Så där står vi idag....
 
Vi börjar faktiskt bli ganska luttrade mot sådana här motgångar, vi tar två steg framåt och ett steg bakåt, det tar bara lite längre tid att gå i mål men för eller senare är vi där :)
 
Ha det gott alla!
Sanne