glashusetihäljarp.blogg.se

Med detta hus vill jag och min man skapa ett fantastiskt boende där vi kan bli självförsörjande på grönsaker, frukt och bär, minska vår miljöpåverkan och kunna vistas ute större delen av året. Vi flyttar till Häljarp fysiskt men vädermässigt flyttar vi till norra Medelhavet.

Stålplattorna på plats

Kategori: Bilder

Igår bilades det ut för stålplattorna där balkarna ska placeras. Stålplattorna gjöts in i betongen så nu är allt klar för stålbalkarna som kommer på torsdag/fredag!
Efter det kan taket komma när det vill :)

Denna platta ska bära balken i hörnet mellan de två stora vikdörrspartierna...ser inte mycket ut!


Det lackar mot jul...

Kategori: Bilder

men på bygget händer det inte så mycket. Dock sker det saker i plåtslageriet, Teddy har gjort plåtfundament som stålbalkarna ska stå på i betonggolvet.Och så har han gjort stålbitar som ska gjutas in i takbjälklagret till pergolan som ska vara utanför vardagsrummet. Stålbitarna kommer inte att synas när allt är klart, utan lackade stålrör kommer att hakas på dessa bitar och bilda en pergola. Bild kommer när allt är klart... :)

Teddy håller också på att fixa med alla stålbalkar, de kommer att bilda ett kluster runt vikdörrspartierna. Illustreras nedan.

Balkarna kommer att sättas upp nästa vecka så att allt är klart för taket. I veckan kommer vi också att bila ut betong i golvet för vikdörrspartierna.

Igår hade vi fantastiskt väder, vindstilla och solen som lyste över oss. Ifall någon undrar, nej en ruta har inte gått sönder i taket, vi har bytt ut en ruta till plåt, till förmån för köksfläkten.


Vikdörrar...

Kategori: Bilder

och fönster, är ingen lätt sak att välja. Ska man välja PVC, trä eller aluminium. Vi har grottat ner oss i detaljer, vi har lyft blicken och det är verkligen inte lätt. Men nu har vi äntligen bestämt oss, alla fasta fönster blir karmlösa, de öppningsbara fönstren blir trä inne och aluminium ute och fönsterdörrarna blir också trä och aluminium. Vikdörrar i trä och aluminium blir väldigt tunga, vi ska ha tre partier där det längsta kommer att vara 5,7 meter och då måste vi enligt tillverkarna dela på vikdörrarna, hälften av dörrarna ska vikas till vänster och hälften till höger. Detta vill vi inte. Vi vill ha alla åt ett håll. Så vi har letat efter en annan lösning och som jag berättat tidigare så finns det en tillverkare i Eslöv som bygger fönster och dörrar i aluminium. Men de har inget showroom, de är egentligen inga fönstertillverkare utan tillverkar produkter i aluminium.

Så igår besökte vi tillsammans med en kompis en familj som valt vikdörrar i aluminium till deras utbyggnad. Och dörrarna var verkligen snyggt gjorda, lätta att öppna även om partiet var mer än 5 meter långt. Dessa fönster har ett UV värde på 0,6 vilket är väldigt lågt. Så valet blir lätt....


Snygg lösning på gångjärnen, de andra vi tittat på hade stora fyrkantiga och plastiga lösningar som inte alls var tilltalande

Låsen som låser varje parti, mycket snygg lösning också
Dörrarna viks åt ett håll. Har inga breda karmar, snygga detaljer och praktiska lösningar. Skönt att ännu ett val är klart :)