glashusetihäljarp.blogg.se

Med detta hus vill jag och min man skapa ett fantastiskt boende där vi kan bli självförsörjande på grönsaker, frukt och bär, minska vår miljöpåverkan och kunna vistas ute större delen av året. Vi flyttar till Häljarp fysiskt men vädermässigt flyttar vi till norra Medelhavet.

Sista dagarna på året..

Kategori: Bilder

Efter jul och vi vänt dagarna lite, i alla fall för att vara oss. I normala fall går vi upp runt 5 men de sista dagarna har vi sovit fram till runt 8-9. Vi har också gått och lagt oss senare än normalt, mellan 24-01 vilket är långt över vår sovtid. Kroppen kanske förbereder sig för nyårsafton.
Så här långt har vi kommit med stenläggningen!

Nu har vi bara platån, kantstenen och odlingsbädden kvar. Odlingsbädden börjar vi på i morgon. Den ska ligga till vänster i bild.
Idag var jag och köpte giftfri stenlim, vill ju inte tillsätta cancerogena kemikalier i mina ekologiska odlingsbäddar. Så man har ju bläddrat runt bland en del säkerhetsdatablad, till sist hittade jag en som inte innehåller en massa faroangivelser som varken är bra för människa eller natur.
Och medan Olof lägger sten så gräver jag i jorden och rensar ogräs. Så här långt har jag kommit idag.


Och mellan armeringshäcken och grannens staket ska vi lägga singel för att det ska bli enklare att hålla efter.
Så här såg det ut för några dagar sedan

Och så här ser det ut idag...sakta men säkert kommer jag några steg längre!Gott Nytt 2019!!!!!!

Nu är byggarna klara....

Kategori: Bilder

Torsdag och fredag innan jul så dök byggarna upp. De var här några timmar på torsdag kväll och några timmar fredag förmiddag och byggde upp allt runt dörren. Även spillvattenröret (från lilla toan i penthouset) blev inbyggt. Sedan tog jag över spackling, slipning och målning av allt runt skafferi dörr och vattenrör. Så här blev resultatet...

Inifrån skafferiet
Dörr in till skafferiet

När jag ändå var igång så tog jag tag i det som har legat på mina axlar, jag spacklade upp det mellanrum som finns mellan alla fönsterbrädor och väggar. Och allt annat som skadats i flytten, såsom katternas fotavtryck på väggar, hål efter ledstång etc. Lördag kväll var jag klar, det känns så otroligt skönt att slippa det oket :)
Så här ser det ut innan "behandling"
Och så här ser det ut efter....

Och här är trappan och dess vita väggar

Nu har vi bara några saker kvar, jag ska mjukfoga mellan klinkerplattor och väggar i trappan och runt penthouset. Likaså mellan bänkskivor och väggar i tvättstuga och kök och alla fönsterbrädor. Listorna i badrummen ska monteras och speglarna ska upp. Och så ska vi få upp stänkskydd i köket men det lejer vi bort. That´s it! Men då menar jag förstås inomhus! Trädgården är ju ett annat kapitel.

Julafton spenderades med familjen vilket var mysigt, vi lagade mat, umgicks, spelade julklapps spel och kort. Otto, vårt första barnbarn, 5 månader gammal var en fröjd att umgås med. Han är för det mesta så glad och nöjd, en riktig guldklimp!
Juldagen blev det inte mycket gjort i glashuset, det var soffläge som gällde.
Men nu är vi igång igen och kommande veckor ska vi bli klara med västra trädgården och köksträdgården med upphöjd bädd.
Här har vi grävt ner rören för att raka gruset!

God fortsättning förresten :)


Julgransvånda...

Kategori: Bilder

Jag tillhör skaran som i åratal har vägrat julgran, argumenten emot har varit att katterna välter granen, det är inte bra för krukväxterna etc men faktum är att den hållbara aspekten blivit tydligare med åren. Vi hugger ner granar för att de ska förgylla mänsklighetens tillvaro en till några veckor om året. Det skär i hjärtat!
Men i år har jag lovat Sarah/Hanna, dottern, att denna jul som vi ska fira för första gången i vårt nya hus, är "all in" som gäller. Så för första gången på mer än 20 år så ska vi ha gran till jul. Närmare bestämt en gran på 4-5 meter. Men för det krävs en rejäl julgransfot så det fick också inköpas. I torsdags åkte jag, Simon, Anna och Otto till Sarah och Kullahalvön, närmare bestämt till Södåkra gran. Vi gick runt på markerna för att hitta den perfekta granen.
Det blev dock ingen av de här stackarna
Utan det blev den här...
Igår, lördag, klädde jag ensam granen vilket tog mig närmare tre timmar men det var det värt. Ca 300 kulor och julpynt hängdes upp....(jag sa "all in")
Och när mörkret faller ser den ut så här
Har inte bestämt mig om jag gillar det vita ljuset, föredrar egentligen det varma gula ljuset. Men det får i så fall bli till nästa jul, nu får det duga som det är!
Jag köpte också en kungsgran i kruka. Nu ska den få växa till sig på lämpligt ställe i trädgården och bli vår framtida gran. Utomhus! Men nästa gång jag köper gran för "inomhus" bruk får det bli en gran i kruka.

Medan jag klädde granen så borrade Olof hål i sargen med en kärnborr. Det tog också sina timmar att komma igenom 40 cm betong med en massa armeringsjärn i.
Varför måste vi borra hål i betongen? Jo, vi har förberett för att dra el, vattenrör och fiber ut eller in i glashuset. Vi vill ha ut el och fiber för trädgård och framtida Attefallshus eller Spa. Tanken är att vi ska gräva ner en tank som tar allt vårt dagvatten från taket. Detta vatten vill vi kunna pumpa in i glashuset så att vi kan vattna allt vi odlar med regnvatten i stället för att vattna med dricksvatten.
Borret är 35 cm så det fattas 5 cm för att komma igenom. Men som tur är har en kompis till oss rejäla doningar, här en bilningshammare som på mindre än 5 sek fick loss betongen. Tack, Micke!
Och här är hålet
Och här har vi paddat klart nästa etapp av gången.

Vi är båda lediga på torsdag och fredag så då fortsätter vi lägga markstenen. Planen är att hinna färdigt med västra och södra trädgården innan trettonhelgen.
Så tills vi hörs igen, glad tredje advent!