Hur går det?

Det går framåt, sakta men säkert....Under april och maj har "vi" jobbat med ritningar, konstruktionsritningar, ritningar glashus, ritningar kök, badrum och trappa. De som ritar husets konstruktionsritningar är Structur i Malmö, Drivadan i Danmark (glashuset) och WM kök ritar (och installerar) kök och badrum. Tror vi kommer att anlita WM kök även till tvättstugan. Vi får mängdrabatt :)
 
Arbetet med huset är en process, vi diskuterar utseende och konstruktion med fackfolket, de har funderingar, vi säger hur vi vill ha det, de ändrar ritningarna igen, vi har funderingar, de har svaren och så ändrar de ritningarna igen....Så här går det fram och tillbaka tills allt har satt sig. Vi är nu i slutet av denna process.
 
Vi har också tagit in fler offerter, diskuterat fram och tillbaka med elektriker, kakelläggare och rörmokare. Det är svårt att få till samtal och möten då hantverkare idag är så fullbokade, speciellt de duktiga. Vi hoppas de vi har anlitat är pålitliga och punktliga, Duktiga tror vi att de är, då vi har goda rekommendationer på alla och många av dem har jobbat ihop tidigare i olika sammanhang. Viktig faktor, tycker vi.
 
Redan när vi kom på idén att bygga hus i glashus så blev försäkringsfrågan ett samtalsämne. Vårt nuvarande försäkringsbolag vill inte försäkra glashuset då de tror det blir fuktigt i huset. Det är snarare det motsatta, det blir väldigt torrt i glashuset. Man måste vattna rejält innan fukten blir påtaglig. Oavsett så har vi samtalat med flera försäkringsbolag och alla har olika tankar kring att försäkra vårt boende. Allt ifrån ingenting alls till fullvärde och därimellan talar man om olika maxbelopp (alltså inte fullvärde). Vi har nu valt Länsförsäkringar, de ser huset som en helhet och fullvärdeförsäkrar hela bostaden (hus och glashus)
 
Denna försäkring räcker dock inte under byggtiden, vi måste också ha en byggprojektsförsäkring (ca 14 000) och den lagstadgade färdigställandeskyddet (ca 50 000-80 000) så vi har garderat oss med både livrem och hängslen. Dessutom har vi försäkrat oss om att alla hantverkare också har ett försäkringsskydd som täcker ev kostnader om olyckan skulle vara framme. Kan tyckas onördigt att vi måste ha ett färdigställandeskydd eftersom vi själva sett om vårt hus men kommunen är tydlig, färdigställandeskyddet är lagstadgad.
 
Häromdagen träffade jag plåtslagaren som ska bygga trappan inne i glashuset. Vi diskuterade utseende, material, fästen, räcke och avsats längst upp på trappan. Den kommer att vara i järn (vet ej om vi ska ha den rostfärgad, svart eller silverfärgad) och till detta ska stegen och räcke vara i ek. Viktigt i alla fall att få med hur trappan ska fästas eftersom det ska med i konstruktionsritningarna. 
 
VA-anmälan är klar, ska lämnas in denna vecka.
Elanslutning och byggelen är klar fram till tomtgräns.
Journalist ger sig inte utan vill ha ett reportage i lokaltidningen. Vi avvaktar.
Tekniskt samråd med kommunen är inbokat till den 28/6 och om allt går vägen så drar vi igång efter det. 
 
Vi planerar in alla semestrar, viktigt då vi måste har byggare, elektriker och rörmokare tillgängliga till plattan. Byggaren är det inga problem med, de jobbar hela sommaren men det är värre med de andra. 
 
Detta var ett axplock av vad vi hållit på med förutom att jobba heltid :)
 
Tills vi hörs igen....njut av solen!