Bygglovet är....

klart! Vi har fått bygglov! Ännu ett steg närmare...
 
Lite historik:
Någon gång i början av 2013 började vi tänka tanken på att flytta närmare Malmö, vi ägnade många timmar åt att titta på hus på Hemnet, och då och då gick vi även på husvisningar. Men ingen hade det där extra som vi ville ha. Så vi började fundera på att bygga själv. I samma veva hittade Olof en artikel om familjen Solvarm, familjen som bodde i ett växthus, och vi blev eld och lågor! Dagarna gick och ibland la vi ned tanken men det dröjde inte länge förrän den dök upp igen. Vi ägnade nästan hela 2014 på att leta tomt, och så i maj 2015 satt jag och kollade tomter på blocket (där jag aldrig letat tidigare) och så dök en tomt upp i Häljarp. Vi ringde ägaren och stämde träff samma dag. Tomten föll oss i smaken, 900 m till järnvägsstation, fiber i tomtgräns, kommunalt vatten och avlopp i tomtgräns, grannarna är inte många och inte nära inpå och så var den inte hiskeligt dyr heller. 
 
Ägaren blev eld och lågor när vi berättade vad vi tänkte bygga. Ägaren till tomten gick med på att sälja den till oss, men vi ville först ha ett positivt förhandsbesked innan vi kunde köpa tomten. Nu började processen att söka förhandsbesked. Vi lämnade in ansökan innan midsommar 2015, sommaren gick, hösten gick med en massa ritningar fram och tillbaka och vår handläggare på kommunen var hos kommunsstyrelsen  precis innan jul och presenterade vårt projekt. Det blev en snackis på julfesten. Samtidigt ringde journalister och ville ha ett reportage i dagstidningen men vi sa nej. Vi visste inte exakt hur huset skulle se ut i detta läge, vi visste inte vilka hantverkare vi skulle anlita etc. Ritningen på huset vi lämnat in till kommunen var ägarens eget husbygge (som han tänkt bygga på tomten) med ett glashus utanpå. Även om ritningarna var avancerade för att räknas som ett första utkast till förhandsbeskedet så var det långt ifrån det hus vi har på ritningar idag.
Eftersom tomten ligger ca 50-80 meter från Saxån så var vi också tvungna att söka strandskyddsdispens, vilket vi gjorde.
 
I januari 2016 fick vi ett positivt förhandsbesked, i februari fick vi strandskyddsdispensen. Och då köpte vi äntligen tomten. Vi tog kontakt med en arkitekt direkt och så berättade vi vad vi ville med huset, hur flödena i ett boende fungerar för oss och några tankar kring hur vi ville ha det. Vi träffades två gånger och bollade idéer fram och tillbaka och till sist fick vi ett embryo innan sommaren. Vi lämnade in bygglovet i augusti. Vi fick en handläggare som jobbade två dagar i veckan. Det tog tid. För att göra en lång historia kort, handläggaren gick i pension utan att meddela oss, vi fick en ny handläggare och nu började det rulla på. Med några "små" fadäser på vägen som räddningstjänst och sådan (se tidigare inlägg) så har vi äntligen.....nästan 2 år senare från dess att vi hittade tomten i Häljarp, nu äntligen ett BYGGLOV! 
 
YES! Nu börjar nästa process, konstruktionsritningar, men de är på gång. Igår hade vi ett andra möte med firman som ska rita dessa och ritningarna ska vara klara om ca 1 månad. Och då kan vi börja få in "riktiga" offerter från våra hantverkare (som vi redan har kontakt med). 
 
Och förhoppningsvis börjar vi bygga i maj! Ska bli så j-vla kul!
 
Ta vara på er!
 
Hej svejs!