Nu är det verkligen höst

Dagarna blir kortare och kortare, det är det värsta med den mörka årstiden tycker jag. Hos oss har det varit blåsigt och regnigt. Ja, det är kanske så för er också (ja förutom för mina föräldrar som är i Thailand), dock har vi det relativt varmt för årstiden tycker jag.
I fredag kom dagvatten tanken, ja egentligen är det en avloppstank men då vi ska ha regnvatten i den så får den heta dagvattentank :)


Så i helgen har vi tillsammans med Jan, grävare, jobbat undan med alla grävningarna för tanken och lite annat. Jan började med att gräva för alla ledningar som ska gå till och från tanken. Underst har vi lagt ett gult dräneringsrör, med detta rör vill vi få bort allt vatten som ligger som en stor pöl utanför vår tomt på grannens mark. Det gråa röret är till för att leda vattnet i stuprören till tanken, alltså regnvattnet. Den svarta kabeln har vi lagt en vattenslang i, slangen går in i glashuset och på denna ska två utkastare kopplas så att vi får vatten både på taket och där nere i glashuset. Vad vi också lägger ner i marken är det gula elröret. Vi ska dra ut elen genom glashuset till trädgård och pump i vattentanken.



Jord vid träd och framtida kattgård flyttades och jämnades till

Rötter grävdes upp
Och så provgrävde Jan för tanken. Eftersom vår tomt ligger mellan 1,5-3 meter över havsnivån så ville vi först undersöka hur långt ner vi kan få tanken. Det visade sig att vi hade marginalerna på vår sida. Vi kom ner ca 2 meter vilket räcker för markfyllnad (makadam och singel i två skikt med markduk mellan) och tanken som mäter 1775 mm i höjd.

Det blev mycket mätande med laser och vattenpass


När detta var klart så skulle allt paddas

Och så till sist, tanken placerades


Och så det delikata momenten att koppla ihop rören med vatten från fyra stuprör. Och det har Olof gjort bra, i går kväll hörde vi hur det rann ordentligt när det störtade ner från skyn. Allt hamnade där det skulle. I veckan eller nästa helg kommer Jan tillbaka och fyller igen all jord runt tanken. Och jämnar till runt om så att marken i sydost blir jämn och fin.

Men innan Jan körde grävde han för halva häcken som ska gå utmed tomtgränsen i söder.

Måste bara visa en sak, för 9 dagar sedan sådde jag ärtskott, och de kan skördas nu. Inte dåligt eller hur :)


Må gott!
Sanne