Härliga vår....

Det spirar i bladen och fåglarna kvittrar. Naturen är otrolig vacker.
Jag försökte tänka på vad vi gjort sedan förra inlägget. Vi gör saker varje dag men det är inte alltid det syns i resultat, det är ibland så många förberedelser innan.
Jag har planterat 2/3 av alla tomatplantor. Jag har fyllt terrassen med de tomatplantor som ska vara där, det blev 210 st. I år har jag möblerat om lite så att det ska vara lättare att vattna och ge bättre flow i plantagen :)

I år får "balkongen" husera paprikor- och chiliplantor

Gurkorna har inte kommit ut än men snart vågar jag kanske prova. Nattemperaturerna ser ut att gå uppåt på torsdag så kanske, kanske. Nattemperaturen är ca 5 grader mer hos oss.
När jag fått bort kål och diverse blommor från den stora rabatten inne i glashuset så ska där planteras tomater, gurka och paprikor. Och vattenmelon och auborgine i den lilla där purjolöken fortfarande växer sedan förra året.

Och se som sallaten har vuxit. Vi äter grönt som aldrig förr.

Persimonfrukterna är många, detta året pollinerade vi i tid

Scharonfrukt för första året. Vet dock inte om trädet är självpollinerande. Det är ett ganska hårt frukthölje så det är inte så lätt att pollinera som det är med de andra frukterna. Kommer nämligen inte ihåg vilken sort jag köpte.

Mandeln glömde vi inte heller att pollinera men tyvärr har den bara gett en enda frukt. Jag får googla lite mer om jag gödslat för mycket eller lite, vattnat för mycket eller för lite.....kanske någon som vet?

Citrusträden har fullt med blommor

Och oliverna ger också frukt. Förstod först inte varför de inte gett frukt innan förrän jag träffade Peter Englander förra året där han tipsade om att jag måste duscha olivträden. Så nu så, särskilt det stora vill jag ju ska ge frukt

Jag har en vattenkalla och den blommar....gissa om jag blev överraskad och glad. Jag tycker det är så vackra blommor, kallorna.
Och den gamla vinstocken som vi trodde dött har börjat ge blad.

Med risk för att trötta ut er så kommer här fler gröna bilder....
Ser ni sparrisen? Det finns flera och de ska flyttas till rabatterna som vi byggt och håller på att bygga så fort som möjligt

Våra snälla grannar förser mig med klippt gräs. Gräsklipp är mumma för jorden, maskarna drar ner gräset i jorden och käkar, bajsar och ger näring tillbaka till jorden. Vidare ger gräsklippet andra fördelar, det behåller fukten bättre och så slipper jag rensa ogräs. Så innan sommaren är över hoppas jag att alla bäddar är täckta. Här har jag täckt vitlöken.

Nu går vi ut i trädgården....
Fiskarna har fått rent vatten, ja ren damm också. Den sista tiden har vattnet varit rätt grönt av alger så det var dags att se över deras miljö. De äter ur handen på mig men i slutet var de ganska slöa och tog tid på sig att komma fram. Nu när de fått klart och fint vatten verkar de mer energiska och kommer så fort jag "kallar". Det gör jag genom att slå på vattenytan och då kommer de fort, stryker mig utmed händerna och får sedan mat.

Stenläggningen går framåt, så här långt har vi kommit nu....
Entrén är klar. Det verkar ju inte vara en entré just nu men till hösten kommer ni se skillnaden, Till höger i bild ska nämligen vara en häck av armeringsnät och då kommer det vara en naturlig väg till entrén.

Runt hörnan ser det ut så här, vi har kommit förbi södra ingången och första rabatten är klar. Vi håller på att fylla den med jord och ska plantera diverse växter till helgen.

Vi har utökat ena odlingslandet lite och fyllt ut med singel runt bäddarna. Här har jag också täckodlat några bäddar. Jag skulle behöva mer gräs.....vill någon bli av med sitt gräsklipp i Häljarp? Lägg det i säckar hos mig :)

Slutligen.....fågelsäsongen har börjat. Den första flög in förra veckan och katterna var på sin vakt. Det blev Rasmus som fångade den. Olof var ute och såg det genom glaset, skrek på mig som var inne och planterade, jag såg Rasmus med en fågel i munnen ta sig in i boningshuset och fick precis tag i honom innanför dörren. Bar ut honom utanför dörren till glashuset och skakade loss fågeln som la sig platt fall. Olof bar bort fågeln till där han jobbade och efter några minuter flög den iväg. Så nu är jag räddare av både humlor, fjärilar och fåglar.


Sköt om er tills vi hörs igen!
Sanne