Kall vinter även för oss...

Tjäle i marken, ja det hade jag inte räknat med! Vi brukar ju vara igång med anläggningsarbeten redan men vi har fått göra annat istället. 
 
Vi har, efter 2,5 år, äntligen fått väggarna dekorerade. Fyra stora tavelväggar har det blivit och lite annat smått och gott!
Vi har också städat i skåp, det behövdes kan jag säga. Nog om det, i helgen startade vi säsongen officiellt. Vi tog ner belysningen i glashuset. Det får man säga är en milstolpe om något. Vi hade 31 grader i solen och 23 i skuggan igår. Underbart! Men det kalla vädret har satt sina spår även hos oss. När det var som kallast ute, -12 grader, så hade vi -7 i glashuset. Vår nergrävda Bougainvillea har gett vika, jag hade en förhoppning att den så småningom skulle kunna klara en vargavinter men det var för tidigt. Den hade bara varit nergrävd i ett år.
Vi får se vad vi ska plantera istället. Jag skulle kunna försöka med en Bougainvillea igen, men om vi får en liknande vinter nästa år (risken finns) så vill jag inte "slösa" bort ett år med att testa. Vi vill ju få upp grönskan så att det blir en oas även vid innergården.
 
Alla mina taklökar har "nog" gått hädan. Vi får se om jag kan få någon att leva vidare så att jag kan föröka förrådet igen. De är ju väldigt livskraftiga bara de inte får frost. 
Yukkapalmen har också vikit sig, nertill verkar den ha klarat sig men jag kommer att "såga" av den och plantera ner toppen så får vi se om den tar sig.
 
Citrusväxterna mår inte bra, med facit i hand, skulle jag ha tagit in dem i garaget. Men det är lätt att vara efterklok. De har inte dött, det finns liv i dem, och igår fick de en rejäl vattning. Jag tror de kommer att ta sig, det kommer att ta tid men de kommer tillbaka. 
Citron och lime
Citron och kumquat.
 
Även dammväxterna har tagit styk, vi får se om jag lyckas få liv i dem igen. 
 
Nästa år kommer jag inte göra misstaget att tro att det inte kommer att bli så kallt (alla växter klarar en köldknäpp men inte så länge som det har varit i år). Vi kommer att bygga ett "västhus" till sommaren, en ställning vi kan ha som både växtstöd och på vintern sätta bubbelplast istället, så att vi bygger in hela härligheten.
 
Nu till det som mår bra (tror jag i alla fall)
Fikon, oliver, nerium, kiwi, persimon, mandel, granatäpple och såklart murgröna verkar växa som det ska. Här är det östra trädgården. 
 
Det var nog tur att vi flyttade in fiskarna innan vintern. De mår bra nu, livliga och matglada igen. Nu under vintern har de inte kommit när jag matat dem. De stryker sig längs handen när jag ska mata dem i normala fall men när det har varit så här kallt så är de väldigt "låga". De går i ide. Det är fiskmat ni ser på bilden ifall ni undrar vad det är för sågspån i bilden :)
 
Igår åkte julbelysningen ner, så nu är det lite mörkt igen men det är inte så länge. Om några veckor kommer vi att gräva ner granen så får vi se om den slår rötter. Försäljaren sa att en kompis till honom fick en gran att slå rot så det tänkte jag också prova. 
 
Sådderna är på gång, här är det jag sådde i december.
 
Purjolöken står troget kvar, spenaten verkar inte ha dött och salladen längst upp i högra hörnet verkar också ta sig. Om ni kommer ihåg så planterade jag plantorna som unga plantor i höstas. Om de tar sig så har vi blad i mars/april innan plantorna går i blom
 
Och nya sådder med sallat, rädisor, ärtskott, spenat, ruccola. Sådder som kan ätas i april/maj. jag har såklart också förberett breddsåder med sallat, mangold, broccoli, ruccola etc som ska ut på friland när det blir dags. Dessa har också kommit igång. 
 
Och inne så pågår sådderna för fullt, jag har kanske kommit 40% in i min planering, så jag har mycket kvar. Jag har påbörjat grönsakerna men blommorna har jag inte fått igång än. Fler sådder påbörjas i veckan. 
Tomater
Chili och paprika samt ärtskott som vi äter mycket av då det är en snabbväxande gröda
 
Vi har också organiserat odlingen till nästa nivå, här med full belysning i IVAR hyllor. Och här är det jag sådde i januari i full gång. 
 
Nu är vi på gång i ny säsong, även om vintersäsongen också ger. Men det är något speciellt när våren känns i mitt odlarhjärta. Det är härligare med sol tycker jag!
 
Tills vi hörs igen, sköt om er!
 
/Sanne