Jag har varit urusel på att hålla er uppdaterade

Och det är ju tråkigt för vi jobbar på som bara den. Var börjar jag?
 
 
Jag har städat undan alla tomat-, gurk-, paprika- och chiliplantor på taket. Och tvättat alla glasrutor som är i ståhöjd, och dammat av allt på taket. Takterassen är 200 kvm så det är ju en del att städa. Mellan stålstolparna är det 5 glasrutor och en sektion tar ca 30 min att tvätta/städa. Och vi har 26 sektioner så ni förstår att det tar några dagar att städa. Skönt att det är gjort men det blir tomt...
 
Jag har planterat sallater i trälådor på taket. Förhoppningsvis tar plantorna sig även om ljuset inte är tillräckligt.
 
 
Jag håller också på att ta bort tomaterna från bäddarna i markplan. Mer bilder kommer senare....
 
 Som jag tidigare berättat så återanvänder jag jorden, jag förvarar den till nästa år i stora plasttunnor. Men det tråkiga arbetet med att städa alla krukor fortsätter...det tar tid och tid är det jag har minst om. Just nu väntar jag med att ta ner de sista tomaterna eftersom de fortfarande ger frukt. När plantorna har gjort sitt så ska jorden som står till höger i krukorna ner i bädden där det fortfarande finns plats kvar och på så sätt kan jag lagra jord här också till nästa år.  
 
Som jag berättat tidigare så har ju rådjuren ätit upp blad på mangold och spenat jag har ute i bäddarna. Min plan är att till helgen ta in plantorna och plantera om dem här inne, kanske kan de rota sig och ge oss mat i vinter. Vi får se om det funkar. Förra året tog jag in purjolöken och det fungerade jättefint så det tänkte jag göra i år också. Plantorna slutar att växa men de förvaras i jorden och vi kan äta färsk purjolök hela vintern. 
 
Vi har äntligen blivit klara med förråd och cykelparkering. 
Olof som brukade säga att han har tummen mitt i handen, har verkligen bevisat motsatsen! Även om vår kompis Micke har bistått med vägledning och jag som hantlangare och smakråd, så har han byggt det mesta själv vilket är otroligt duktigt. Stolt fru :)
 
 
Vi har en liten plåtbit kvar, men det är det lilla. Som ni ser har vi klätt cykelförrådet invändigt också med återvunnet material ifrån bygget. När det torkat upp (nästa år) så kommer jag måla träet svart.
 
Och så har vi gjutit mer stolpar och satt upp armeringsnät varefter jag planterat mängder av murgröna som ska växa upp längs näten. Vi har satt armering runt förråden så om några år ska bara toppen av förrådet ses. Vi har lämnat lite olika öppningar men tanken är att skapa ett rum runt förrådet.
 
Vid infart och entré har jag också planterat murgröna
 
Här har jag valt att plantera murgröna också som marktäckare, för att fylla ut mellan stenläggningen och armeringsnätet. På resten av ytan mellan stenläggningen och förrådet ska vi plantera gräs. Men det kan vi inte göra förrän poolen är gjuten. Grävare och ev cementlastbil ska kunna komma in så vi har inte planterat i en viss del av "staketet"
 
Nu när förrådet är klart och vi har fått slutbeskedet från kommunen så har vi kunnat flytta in. Det har gjort att vi fått mer plats i garaget och har ett utrymme att förvara trädgårdsredskap etc. Vi har tidigare haft mycket redskap och verktyg inne i glashuset men har nu flyttat ut det också. Var sak på sin plats nu....
Lite sommarstugekänsla över förrådet men det blir ändå bra, vi målar inte just nu. Om vi känner för det i framtiden får tiden utvisa.
 
Så nu har jag plats att förvara vintertomater, potatis, betor etc i garaget. Äggkartonger är perfekt förvaring, både för betor och tomat. Varje sak i sin egen cell för att undvika att sprida föruttnelse om jag inte varit tillräckligt uppmärksam. 
Men jag lägger det också i papperspåsar när äggkartongerna tryter
 
I trädgården har jag inte hunnit med allt jag tänkt. Men jag kan visa er vad jag hunnit med så här långt....
Jag har rensat, planterat mer bärbuskar och lagt markduk. Efter det så har vi kört ut mer singel. Vi får se hur mycket mer jag hinner innan kälen kommer eller inte. Jag håller på så länge jag kan. Det är en kedja av händelser som måste göras innan jag kan fortsätta. Det finns en större provisorisk bädd i vägen innan jag kan fortsätta rensa runt odlingslandet som ligger till höger. Så jag måste rensa i det som ska bli kattgård för att kunna tömma bädden på jord och lägga det där jag rensat i kattgården. Tidig vår kommer vi att plantera gräs här och så har vi återanvänt jorden. 
 
I den mer organiserade köksträdgården har jag rensat och fyllt på organiskt material från allt det jag skördar. Det bilr mumma för jorden.
 
 
Bra att förbereda inför vitlökssådden så här har jag preppat med Bokashi
 
Och 200 nya vitlökar är planterade från eget utsäde....
 
Och årets sparrisplantor får bo här i vinter. Jag sög upp löven med en lövblås från våra alar och har lagt det på bädden över sparrisen så får vi se hur många av plantorna som överlever till våren. Jag har ingen plats för dem just nu, ska göra nya bäddar till våren och kommer då att plantera dem i de nya bäddarna. Och nästa år ska jag plantera Häljarps sparris som jag köpt från fröbanken i Svalbard. Ska bli kul att ha en väldigt lokal sort. 
 
Alla taklökar har fått stå ute i sommar men i helgen flyttades de in. Temperaturerna ska gå ner mot nollan i veckan och det klarar de inte. De har växt på sig rejält när de fått stå ute.
 
Sist men inte minst, jag måste visa er sharonfrukterna. Fantastiskt goda om man gillar Sharonfrukt eller kaki som de också kallas. Vi har skördat en hel del redan men det är fortfarande många frukter kvar!
 
 
Förhoppningsvis tar jag mig tid att skriva lite nästa vecka om det vi gjort i denna veckan, det får inte dröja så länge som en månad. 
 
Var rädda om er!
 
/Sanne