Tid....

är hos oss en bristvara. Skulle önska att dygnet hade fler timmar...kliché jag vet! Det har gått tre veckor sedan förra inlägget och det beror mest på att vi inte hunnit så långt som jag hade tänkt mig med grillplatsen. Nåja, vi börjar med att visa hur långt vi kommit....
 
Ni kommer ihåg hur det såg ut innan? Här kommer i alla fall en före och några efterbilder så här långt
 
Södra och östra sidan
Västra sidan
 
Jag har (som vanligt) rensat ogräset runt grillplatsen, därefter jämnat till jord. Olof har byggt upp formar och efter det har vi gjutit bäddar runt hela grillplatsen....Vi har "bara" en lång kant runt östra hörnet av grillplatsen kvar. Den ska gå som ett långt L runt. Vi hoppas vara klara till helgen. Här ska som jag skrev tidigare, kronärtskockarna få bo i sommar. Likaså ska märgärtor och sockerärtor få klättra i armeringsnäten som vi också kommer att sätta upp på de två sista sidorna för att rama in grillplatsen i sommar. Till sensommaren planterar vi murgröna på väggarna mot söder och väster för att få till ett vintergrönt vindskydd.
 
Vi har under vintern planerat hur vi ska ta oss an poolprojektet. Sakta men säkert har vi undersökt och hört oss för. Vi får se hur djupt vi kan gräva innan grundvattnet syns, det avgör hur mycket vi behöver höja marken runt poolen. Vi tror vi klarar att fylla ut utan att köra bort jord/makadam. 
 
Här kommer lite bilder på vad som händer med odlingarna ulte och inne i glashuset.
Innan rensning. Första gången jag frösått blommor och här är det två-åringar som tittar fram. Är faktiskt lite förvånad över att jag lyckas med blommor också
Efter rensning
Andra sidan har jag satt potatis, här höstpotatis. I år har jag tänkt på att all potatis är lagringdugliga. Det gick jag inte så noga efter förra året. Man lär sig hela tiden 
Tillsammans med potatisen finns även sparrisen som jag frösått, dessa är tre år så nu kan vi skörda de tjockaste. Jag har runt 50 plantor till som jag ska sätta i år, två-åringar. De fick ju bo under ett lövtäcke i vinter och dessa klarade sig galant. Nu står de för tillfället i backar på trädäcket och väntar på att kunna sättas ut. Min plan är att bygga nya bäddar i det trädäck vi ska bygga i sommar/höst runt poolen. Jag har också satt nya sparrisplantor i vintras och dessa blir ju ett-åringar i år. En gammal kultursort från Häljarp, tyckte det var ett måste. Så vi kommer kunna skörda mycket sparris om några år. Jag älskar sparris....om ni undgått det!
 
I två av bäddarna har jag satt potatis, halva tunneln har fått kål, en bädd har vi ärtor och bönor och i bädden närmast har vi scharlottenlök och sallad, har fortfarande en bit kvar att plantera. Där blir det salladslök, rädisor och annat snabbväxande.
 
Nästan hälften av bäddarna i sydöstra trädgården är fulla av löksorter och kryddor. Till helgen kommer här att planteras rotfrukter, kål och annat gott!
 
Ser ni? Rabarber på gång....
 
Inne i glashuset pågår följande...
Sallatssorter blommar snart över....vi har fullt schå med att äta och stolt över att jag kan komponera ihop en egen sallad i början av april. Vintertomater, rädisor, sallat och groddar!
 
Vi har fyra stycken Kiwi, här växer en av dem frodigt
 
Persimon
 
Vi har mängder med fikon redan.....
 
Och så här långt har jag kommit med tomaterna.....
 
 
I år försöker jag sortera sorterna så att de får stå ihop, därav spridda placeringar just nu
 
Men jag har många kvar att plantera, tyvärr. Förutom de jag ska ge bort så har jag fortfarande ca 250 tomater kvar (vet inte vad jag tänkte på, utan jag bara sår och sår) och då har jag inte räknat med alla tomater som har självsått sig lite här och där i bäddarna i glashuset. Nåja, jag försöker lösa det på olika sätt :)
 
Och gurkor närmast i bild....
 
Tills vi hörs igen,
 
Sköt om och var rädda om er!
Sanne