Tiden går...

Det var ett tag sedan jag skrev ett inlägg...tycker inte jag har så mycket att skriva om för det vi har gjort här hemma är ingenting som direkt syns i kameran. Men nu har det hänt lite i alla fall.
I somras fick vi lös, både "vanliga", små svarta kryp, och sköldlöss. Nej inte vi utan citrus- och medelhavsväxterna. Sköldlössen har envist blivit kvar trots olika behandlingar med vattenslang och såpa med vatten. Nu behandlar jag det mekanisk, jag skrubbar varje löv för sig, både fram och baksida, och grenverk, vilket tar jääättelång tid. Helgerna har i princip bara gått åt till att tvätta träd. Jag har gjort två citrus-, ett lime-, ett oleanderträd. Jag har ett oleander-, ett lime-, och ett Kumquatträd kvar. Så med risk för att bli tjatig med bilderna kommer här fyra som visar hur mycket det är...
Smutsig träd...





Rengjorda träd...citron och lime.


I år ska jag verkligen hålla efter på en gång, har också köpt ett bokashi strö med kol. Det tycker tydligen skadedjur inte om. Vi får se om det gäller sköldlöss också...
Måste bara visa er hur fint buketter står sig i vårt hus. Förra vintern klarade sig buketterna två månader. Vi får se hur länge dessa klarar sig. Amaryllisen är från min födelsedag 28 december så den har stått i en månad nu. Tack Katarina :-)

Vi åt de sista färska tomaterna nu i mitten av januari. Både till salladen och i maten. Inte dåligt eller hur!?


Olof har varit duktig och snickrat på odlingsbänkar av återvunnet trä som vi haft till bygget. Det blev en hel del bänkar som ska försvinna i mitt woodland. I vårt woodland ska det vara mycket grönska, buskar och träd varvat med bärbuskar. Och så ska solen stråla igenom till odlingsbänkarna så att de både får sol och skugga. Ska rita min bild i helgen så att även Olof har samma bild som jag :-).


Vi har äntligen fått ner vårt syrenträd som legat omkullvält av vinden sedan i höstas.

Vi har haft några soliga dagar i januari, och då slår jag ut i blom. Vi får då 20-25 grader i huset. I år började dessa dagar tidigt, den 17 januari hade vi 20 grader.

Och till sist har vi fått upp stolparna i häcken mot söder. Nästa helg kommer armeringsnäten upp och sedan kan jag plantera murgröna och vildvin. Och eventuellt någon klematis som klättrar.


Nu är odlingssäsongen igång. Jag har sått frön redan, mest chili och paprika men även fler långsamväxande grönsaker som jag ska ha ute i trädgården. Tomater såklart. Det enda jag är lite restriktiv med är gurkor. De får vänta till februari och mars. Men jag vill nog ändå gardera mig med någon gurkväxt ifall det blir en mild vårvinter.




Förhoppningsvis väntar jag inte 4 veckor till nästa inlägg. Det känns som att våren är på väg, det har redan ökat 1 timme med dagsljus och det känns. Vi kan hålla på i glashuset till 17 nu för tiden....ser fram emot när vi kan spendera kvällarna ute igen!

Ha det gott tills vi hörs igen!
Sanne