September....

är en speciell månad, ja oktober också för vår del. Vi har fortfarande sommar inne i glashuset men utanför blåser och regnar det. Idag blåser det mest men solen värmer på.
Nu har jag jobbat två veckor vilket innebär mindre tid i trädgården....därav min brist på inlägg! Men här kommer i alla fall lite uppdateringar på hur det går.
Som jag skrev i mitt förra inlägg har vi ju tagit ner träden som bildade en häck utmed vår tomtgräns. Vi har tagit hand om alla träd och grenar....eller jag är inte helt klar, jag har fortfarande någon hög kvar med grenar som jag "bladar" och grenar av. Alltså jag tar bort allt från stammen/grenen. Stammarna och grenarna ska jag använda som växtstöd, till spaljéer och med små pinnar ska jag klä in armeringsnät så att det blir mönster i nätet. Olof har huggit ved och staplat det på pallar.
Vi har fått nya djur på "gården". Rättare sagt har de flyttat in i de träd som flyttats från vår tomt till grannens tomt när vi byggde huset. Tre rådjur har flyttat in i dungen. En hona och hennes två kid. Vi ser dem nästan varje dag och jag har börjat fundera på hur vi ska skydda mina odlingar. Min goda vän Malin i Falun pratar om hur rådjur/älgar äter upp hennes odlingar men jag hade aldrig kunnat inbilla mig att jag skulle hamna i den sitsen. Vi får väl se, kanske flyttar de vidare när kiden blir större...

Bilderna är tagna inifrån glashuset och det regnade ute så kvaliteten är inte den bästa

Förra veckan hittade jag ligusterplantor till salu på Facebook. Så i lördags var vi i Bjärred och hämtade ett gäng äldre plantor som planterades. Vi slet rejält för att få upp plantorna, rötterna satt djupt och det var kanske inte så konstigt då det är äldre plantor.
Eftersom jag inte vill ha häcken så djup så vände vi på häckplantorna och fick ut ca 16 meter häck. Den är nu nergrävd och ramar in köksträdgården.

Dock ska den klippas ner och tuktas lite innan jag är klar, jag vill ju att den ska bli tätt och välmående.
Jag har nog skrivit det förr, men jag tycker murgröna är en fantastiskt växt. Jag vet att många tycker motsatsen då den växer som ogräs men håller man bara efter den så är möjligheterna många med dessa plantor. Här en före och efterbild där jag har arbetat lite med skotten....
Före
Efter
Murgrönan sattes förra våren och är nu uppe i toppen av spaljén, fantastisk växt som sagt!

I helgen hade vi också besök av en grävare, som vi nu anlitar. Han ska gräva alla upp alla trädrötter, gräva för dagvattentanken, lägga jord över den, gräva för alla rör som ska leda till och från tanken och trädgården (vatten och el), flytta jordmassor, gräva hål för träd, gräva ner ett betongrör som vi ska ha som grill, flytta en stor trädstam som katterna ska ha i kattgården och dränera vid vår entré så att vattensamlingen (som bildas vid regnfall) minskar vid infarten. Han kommer någon gång i oktober så då blir det mycket som händer.
I söndags städade och röjde jag på taket bland odlingarna. Det tog mig hela dagen, 8-18. Jag klippte, ansade och skördade och det ska bli intressant att se hur länge tomatplantorna fortfarande ger skörd. När vi hade det lilla växthuset i vårt förra hus hade vi tomater till mitten av november vilket innebar att jag skördade det sista i slutet av oktober. Men eftersom vi haft det för varmt större delen av sommaren (luckorna fungerade inte som de skulle) så har plantorna tagit stryk. Så är det bara...men förhoppningen är att vi har tomater till mitten av november i alla fall. Nästa år ännu längre då jag hoppas få bättre styr på vintertomaterna.



Så tills vi hörs igen, må så gott där ute :) Sanne