Poolbygge och annat smått och gott....

Det känns som att sommaren har tagit slut efter en massa regn och lägre temperaturer. Men jag har fortfarande semester även om jag går in och jobbar lite då och då. Prognosen för bättre väder ser ljus ut de kommande tio dagarna, sol och 17-22 grader kan väl räknas som brittsommarväder, eller vad säger ni?!
 
Min far ville gärna låna ut sin dator till mig då han trodde min var sönder. Skämt åsido, men som vanligt har jag dåligt samvete för att jag inte tagit mig tid att skriva inlägg och uppdatera er på vad som händer hos oss. Men men, jag får väl sluta med samvetet, det blir ju inte bättre av det :)
 
Murgrönan som jag satte i höstas utmed södra sidan på tomten har äntligen tagit sig. Jag har hjälpt den upp längs armeringsnätet. Ja det är ju inte enbart murgröna utan jag har blandat in lite vildvin och clematis också. 
 
 
 
Vi rensade lite på grannens tomt också, då ogräset annars lätt tar sig över till vår tomt.
 
All potatis på framsidan har jag grävt upp. Nu är det förberett för den jordleverans som jag håller på att beställa. Vi behöver jord till kattgården, bersån, odlingsbäddar samt mer jord på just denna plats. 
 
Norra bädden är ett aber....som jag sagt innan, så var planen att göra något åt problemet till nästa år. Det blev inte så, efter en månad så såg den lika bedrövlig ut som den gjorde vid förra rensningen (se förra inlägget) så vi bestämde oss för att ta tag i den nu.
 
Före 
 
Efter
Syns kanske inte så mycket då jag ville få med huset. Försöker lägga in lite husbilder då och då så slipper nya läsare skrolla långt bak i historiken för att hitta bilder på huset.
 
Vi har bytt ut kantstenen mot knäcksten (återanvänt) Kanten blir bättre in mot grannarna, både för oss och för dem. Lättare att klippa ogräset och mycket mer stabil än den tidigare kantstenen. Jag kommer att plantera murgröna utmed kantenstenen för att den ska växa upp i staketet så stenen kommer inte att synas. 
 
I de främre bäddarna så planterade jag i början av augusti sallader och lite annat smått och gott. Och en 3-fyra veckor senare så har vi mer mat. Det gäller att hela tiden planera sådderna
 
På tal om husbilder så kommer här lite till
Söder
 
Östra sidan
Och här med en del av trädgårdslandet
Från väster
 
Jo, i helgen så har vi jobbat med kattgården. I höstas så la vi stenmjöl på en del av jorden för att kunna lägga marksten. Så nu la vi äntligen dit stenen, vi har lite bitar kvar som ska sågas till men så här ser det ut just nu
Inför rakning av stenmjölet
 
Och här ligger plattorna
 
Jag är nästan klar med nätningen. Hela gården ska nätas från insidan så att katterna inte kan ta sig utanför. De är som sagt innekatter men med denna gård så kanske de kan känna av utelivet i begränsad omfattning. Vi får se om de gillar den. Om inte så gör vi om det till hönsgård istället :) och skaffar fler djur
 
Hallonen har fått mer stöd, de växer så det knakar. Och gröna väggar blir det också.
 
Jag skördar, lagar mat och lägger in. I år så har jag faktiskt avancerat från en plåt till två plåtar i taget. Det blir ju lite resursslöseri på energin när jag ändå har ingredienser till två plåtar. 
Tomatsås
 
Mor Annas gurka, ett hederligt gammalt och gott recept.
 
Sist men inte minst......Poolbygget! Hur går det? 
Micke godkände konstruktionen och vi beställde betong till sulan/plattan. Här kommer leveransen, 7,9 ton då vi har en sula på 20 cm. 
 
Micke "rakar" ut betongen och Olof mäter in
 
Vi bad killen lämna kvar den betong som var kvar i bilen ifall vi behövde fylla upp ifall det behövdes...
Men den lilla mörka högen var allt som var kvar (storlek som nummer två från en kossa). Perfekt beställning skulle jag vilja säga. Eller tur att vi inte behövde mer....
 
Sulan fick brinna några dagar innan vi satte igång att bygga väggarna av frigolitblock. Det är lite som att bygga med stort lego :) Dock går det inte lika fort eftersom järnen som sticker upp ska parreras med hålen i blocken och då har vi ibland fått böja järnen så att det passar hålen. Vi har också najat och najat. Jag glömde helt att ta bild på hur det ser ut när järnen najas inser jag nu. I varje lager lägger man järn som ska najas fast med de lodräta järnen i väggarna. 
 
Totalt har vi najat fast över 700 meter järn i poolen. Med ca 10 cm mellanrum. Jag kan naja nu :)
Ni ser järnen sticka upp innan femte lagret har lagts. Till höger i bild ser ni blocken i genomskärning. 
 
I nivå 4 och 5 ligger lampor, skimmer, inlopp och simjetten. Det innebär att dessa måste mätas in, skäras ut i blocken samt fästas innan vi kunde fortsätta naja och bygga på resterande lager. Levarans av simjetten försenades så tidspressen var stor då vi hade beställt betongbil med pumpbil en fast dag eftersom det är stor efterfrågan på pumpbilen. (Pumpbilen underlättar väldigt när det är lite mer precisionsarbete. En ränna är så mycket större än en slang på 8 cm) Det är många som bygger just nu
Efter det så byggde Olof upp stöd för väggarna, både invändigt i poolen men också utvändigt så att det inte väggarna
 
Nere i vänstra hörnet ser ni simjetten och ett inlopp. 
 
Stenarna på högkant är för att jag skulle kunna gå runt med pumpslangen. Ja även för Olof för han fick gå efter och stötta med en pinne så att betongen rinner hela vägen ner. Vi gick totalt 4 varv runt.
 
Här är kranen på pumpbilen. Slangen är inte med utan här testas bara så att han når hela vägen runt poolen. 
 
Färdiggjuten pool, detta är en milstolpe, vi var så lättade den kvällen så det firades med bubbel.
Här ser ni rören för lamporna sticka ut
 
Här har vi börjat plocka bort allt från poolen. Vi gjöt fredagen 13/8 och det regnade hela helgen efter det. Poolen fylldes med ca 5 cm regnvatten. Nu är ju tanken att vi när linern är ditlimmad, ska fylla poolen med regnvatten från tanken. Det behövs ca 9-10 fyllda tankar för att fylla poolen, så höstens, vinterns och vårens regn kommer nog till användning. Regnvattentanken fylls som tur är på fort när det regnar. 
 
I helgen så kom Jan (grävare) och påbörjade vårt nästa projekt. Vi gör en nedsänkning för det vi kallar poolhuset. Eftersom vi ändå måste göra en nedsänkning för simjetten så har vi tänkt om. Från början tänkte vi bygga ett poolhus ovanpå trädäcket men nu bygger vi en bunker istället. 
Det Jan grävde ut för bunken fyllde vi på nere vid sulan och samtidigt la vi dit platonmattan som ska skydda poolen mot kondens
 
 
 
Och så lite makadam på det samt invägning så att det är vågrätt inför en ny betongsula för bunkern. Helgens arbete är räddat. 
 
Både jag och Olof ser ljuset i tunneln, vi har i 4 år kämpat med trädgården, både inne i glashuset och utanför. Det är 1700 kvm tomt som vi snart är klara med. Vi är glada för att det stora slitet snart är slut men jag tycker också att vi har det roliga kvar, att få bygga till utekök, verkstad och planteringsyta ska bli skitkul rent ut sagt. Samt lägga trädäck och bygga bäddarna kring allt. Blir klar med kattgård och framsidan (västra trädgården) så att vi äntligen har en hel trädgård som inte behöver rensas på ogräs hela tiden. 
 
Vi satsar på att vara klara innan midsommar 2022. Det är ca 28 helger (sept-dec, mars-juni). Det ska vi hinna med. Sedan tänkte vi ha vår första sommarsemester på 5 år med lata dagar på trädäcket, läsa böcker och mycket poolhäng. 
 
Så tills vi hörs igen, var rädda och sköt om er!
Sanne