glashusetihäljarp.blogg.se

Med detta hus vill jag och min man skapa ett fantastiskt boende där vi kan bli självförsörjande på grönsaker, frukt och bär, minska vår miljöpåverkan och kunna vistas ute större delen av året. Vi flyttar till Häljarp fysiskt men vädermässigt flyttar vi till norra Medelhavet.

Vem behöver CAD ritningar...

Kategori: Bilder

när man har Teddy. Teddy är svetsare på Kävlinge Mekaniska. Vi har träffats några gånger, Teddy och jag, första gången förra sommaren där vi inledde de första samtalen om trappans utformning. Sedan har det gått mer än ett år och för några veckor sedan träffades vi i glashuset så att han skulle få ett hum om miljön.
Igår träffades vi i verkstaden. Där ritade Teddy och hans kollega Gert upp miljön i verklig skala på verkstadsgolvet. Trappans ska vara rak och gå ut från väggen utanför badrum och tvättstuga. Den kritiska punkten är dörren från tvättstugan. Vi mätte upp trappan och sedan vred vi den fram och tillbaka för att komma fram till bästa läget.

När vi hittade läget så började Teddy måtta och mäta för att få till plattformen längst upp på trappan. Till sist hade vi en färdig ritning i verklig skala :D


Det är mest jag som står för färg och form så trappan har fallit på min lott. Dock har vi diskuterat trappans utseende mycket eftersom den ska vara en möbel i glashuset. Jag har hela tiden haft en bild av hur trappan ska se ut men velat lite på färgvalet. Från början ville jag ha en rostig trappa med trappsteg i ek. Nu när processen med alla andra färgval i och på huset har satt sig så är vi också överens om trappans färg. Allt blir i svart, hus, fönster och trappa. Stegen blir i antingen ek eller svartlackerad järn. Räcken i stål så att murgröna kan slingra sig uppåt. Trappan kommer att vara 1,5 meter bredd så den kommer att synas och ta plats.

Det händer inget på...

Kategori: Bilder

bygget just nu. Vi väntar på att leverantören av takelementen inkommer med uträkningar och offert. Men vi är inte sysslolösa för det, det händer mycket ändå.
I måndags fick vi besök av en odlare från Helsingborg som kom tillsammans med sin arkitekt. Eller rättare sagt två. De var från Gert Wingårds arkitektbyrå och var väldigt intresserade av huset. De vill gärna komma tillbaka med hela byrån när allt är klart. Likaså var fd stadsträdgårdsmästare från Helsingborg också med så det blev en del odlingssnack.

I fredags eftermiddag åkte vi upp till Osby för att titta på fönster. Företaget heter Ekstrands fönster och vi var där i 2,5 timmar. Ritningarna hade de fått innan så vi gick igenom vilka fönster vi vill ha och hur de kan matcha våra önskemål. Kändes bra att få se skillnader och känna på material.
Vi har rätt många fasta fönsterpartier (det finns inget behov av att alla fönster ska vara öppningsbara eftersom vi ska ha stora vikpartier i kök och vardagsrum). I vardagsrum och klädkammare kommer vi att ha 2 smala fönster som går från golv till tak som ska vara fasta. Likaså de stora fönstren i köket mot söder behöver vi inte kunna öppna eftersom fönsterpartiet mot väster och öster ska vara 4.20 m och 2,90 m vikbara. I badrummet ut mot öster ska det också vara ett fönsterparti som går från vägg till vägg uppe i kanten till taket (lite speciellt fönster). Och i penthouset ska två fönster också vara fasta.
Nu till fördelen med dessa fönster, när de är uppsatta kommer de att vara karmlösa vilket kommer att se väldigt fräckt ut, tycker i alla fall vi.

Vi kommer att ha glasdörrar ut i glashuset från förråd, tvättstuga, badrum, vårt sovrum och gästrum. Vanligast är att dörrarna är inåtgående i vårt land eftersom de ska skyddas från vädret. Men vi vill gärna att de ska gå utåt. Det går, men är inte standard. Vi stöter på frågeställningar vi aldrig tänkt på och detta var en sådan.

I lördags åkte vi upp till WM kök och bad som är vår leverantör av köks- och badrumsinredning. Vi var där första gången i januari och det har blivit många vändor fram och tillbaka. I går gjorde vi ytterligare ett nytt byte, denna gång diskbänken. Den blir svart och vi använder samma material till alla fönsterbrädor. Köksskåpen kommer att vara i rostfärgat glas och badrumsskåpen kommer att vara i glas som ser ut som betong. Michael kommer också att leverera vaskarna till badrummen. Vaskarna görs i kompositmaterial och är i ett stycke (främst i vårt badrum som har två vaskar)

Vi passade även på att gå en runda i Ramlösa Brunnspark när vi var hos WM kök


Nu är alla väggar klara...

Kategori: Bilder

och vi ska snart sätta igång med taket. Vi tänkte prova ett nyare koncept (i alla fall i Sverige) med halvfärdiga takelement istället för att gjuta helt och hållet. Vi får fortfarande gjuta men i dessa element finns det redan järn och isolering. Byggnadsingenjören hade inte hört talas om elementen men tycker de verkar mycket intressant. Så nu är vi igång med firman i Polen som ska leverera det hela.
Fönster och dörrar är också på gång så vi hoppas få huset tätt runt julHär är takhöjden 3,60 meter