Sista semesterveckan....

Det är blandade känslor såklart, att semestern håller på att ta slut. Det är så mycket att göra i trädgården att det hade känts bättre om man hade kunnat skjuta vardagen längre ifrån sig...men det funkar ju inte så :)
Samtidigt är det skönt att hösten närmar sig, man går ner lite grann i vila. Jag vill inte säga helt för det finns mycket att göra även i höst och vinter, både med anläggning och odling. Men det är inte så intensivt som det är under vår och sommar. Jag skördar just nu runt 15-18 kg varannan dag så morgorna inleds med att hantera skörden på något sätt. Frysarna fylls på med tomatsås, salsa och styckade tomater, men också med andra grönsaker. Det blir mycket inläggningar i kylarna.
 
 
Eftersom vi har så mycket tomatplantor så hinner jag inte med att ansa så mycket som jag skulle vilja, men för någon vecka sedan gick jag bananas. Det har varit ett konstigt tomatår för mig, varmt i juni, kallt i juli och varmt igen i augusti har gjort att plantorna har visnat mycket mer än det brukar göra. Och det borde såklart påverka skörden....även om jag tycker jag får nog skörd ändå. Vilket såklart beror på antalet plantor förstås.Så här ser det ut idag!
 
Och all kompost hamnar på nästa års kålland. Jag har en liten komposthållare, men den är redan fylld. Och det är mycket bättre att ge bäddarna näringen på en gång så behöver jag inte flytta och lasta över det. Man sparar ett moment. Det innebär förstås att det kommer ta tid att få näring i alla bäddarna men när en bädd är färdigskördad och den inte behövs för odling så lägger jag på all blast och kompost i bäddarna. Så småningom har alla bäddarna fått vad de behöver. 
 
 
Jag har inte orkat jobba så mycket som jag velat i trädgården, det har varit alldeles för varmt. Så jag har istället gjort sådant som jag kunnat göra i skuggan, tex ansat murgrönan och tagit sticklingar för nya plantor. Vi behöver ju fylla på murgröna runt tomten så det behövs plantor för ca 50-60 meter till. Här har jag ansat en sida...
 
Och här även den andra sidan!
 
Nya plantor på gång, och det finns mer inne i glashuset. Jag testar både inne och ute så får vi se vilka som tar sig bäst!
 
Olof har kämpat på med fårrådet. Jag är imponerad över hans arbete. Micke talar om vad han ska göra och så bygger Olof. Med tanke på att detta är Olofs första lösvirkebygge så gör han ett bra jobb. Så här långt har han kommit med förrådet.
Nu är det bara plåtskivorna på tak och väggar som ska upp. 
Invändigt ska isolering i tak, väggar och golv läggas, el dras och sist ska innertak, - väggar, och golv läggas. Och en dörr installeras. Sedan är det klart för besiktning. Och när vi fått slutbeskedet kan vi börja fylla förråd och platsen runt omkring så att vi får bort allt "bröte" som står där poolen ska anläggas
Sedan kan vi gräva och gjuta plattan för poolen till hösten.
 
Mina planer för september och oktober är att gräva bort allt ogräs på den här ytan, Det är här som kattgården ska ligga. Här ska sås gräsmatta och lite plattsättning då katterna tycker det är skönt att ligga på den varma markstenen. 
 
Tanken var ju också att hinna med biten utmed södra sidan av tomten i sommar, men som sagt har det varit för varmt. Så den ska också göras snarast då jag har köpt en del klätterväxter som måste komma ner i jorden.Hoppas bli klar med den i veckan. Bildbevis kommer!
 
Grillplatsen har vi inte tagit hand om, så det ska också göras i höst. Vi behöverrensa bort ogräset och plantera något vintergrönt som täcker och inte tar över singlet. Här ligger också alla grenar jag gräver bort när jag rensar. Dessa eldar vi upp! 
 
Sist så har vi anlagt bersån. Men den ser inte ut som det just nu. De flesta plantor har inte trivts i den b-jorden även om vi la dit harpad matjord också så vi har flyttat alla plantor tillfälligt (igen) till bersån. Men här kommer att anläggas gräs nästa år. Så här såg det ut innan vi rensat bort ogräs...
 
Och så här ser det ut efter vi anlagt stenen så att det blir en höjdskillnad (ni får bortse från buskarna som är tillfälligt planterade och att vi fyllt upp med jord för buskarna)
 
 
När höstens arbete är klart så har vi egentligen bara halva södra sidan kvar att anlägga. Där ska det anläggas pool, trädäck, utekök, arbetsyta för plantering och snickeri, lite planteringsytor, tunnelväxthus (ny idé), trädkoja och lusthuset (som ska monteras). Sedan är det klart med anläggningsarbete. Förhoppningsvis hinner vi med det nästa år! Jag har detta år insett att de bästa arbetsmånaderna är mars-juni, september-november! 
 
Vi ses!
 
Sanne
glashus - glashusetihäljarp - skördetid