Våren är här....

 alla fall kändes det så i helgen. Nu jobbar vi ute också. Nu har vår utesäsong äntligen startat. 
Så vad har hänt sedan sist? Hmm var ska jag börja....
 
Vi har tvättat alla glasrutor invändigt i glashuset. Det tar några kvällar, det är tungt och slitigt i axlar och nacke och därför får Olof slita dubbelt. Men efter en vecka blev vi klara och resultatet märks verkligen.
 
Vattnet vi använt till fönstertvätten är regnvatten ifrån vår nedgrävda tank i trädgården. Vi slipper använda avhärdaren och kan ta vattnet direkt från tanken, så hållbart och miljövänligt. 
Det rinner ju en del vatten och mitt ansvar i denna process är att se till att det samlas upp, speciellt på takterassen. Så jag passade såklart på att rengöra alla golven efter vinter månaderna. Tre månaders damm gör det rätt smutsigt,
Nu är vi redo för alla tomater och gurkplantor
 
Städningen fortsatte med alla plantor, vi har slängt, tagit bort alla vissna löv och hoppas på att citrusen kommer att ta sig. Jag vet verkligen inte om jag lyckas, träden har fått sig en rejäl dos näring men vi får se om det lyckas. Det ser i alla fall tomt ut utan löv.
Julgranen väntar på att åka ut, som jag skrivit innan tänker vi gräva ner den och hoppas att den rotar sig. Ännu ett experiment!
 
Jag lär mig mycket hela tiden. Ett misstag jag lärt mig är att när citronen frös skulle jag ha plockat citrusen och frusit in dem i frysen istället för att de tinade kvar på träden. Då hade jag kunna få nytta av dem istället för att de ruttnade på träden. Fast nästa gång det kommer att frysa till i glashuset kommer jag att flytta träden till garaget. Bättre det än så här.
Det här är bara ett axplock. Det fanns mer...
 
Vi har "barrat" av Bougainvillean på dess vissna löv, kvar är veden och vi väntar lite med att ta bort den, förra året kom den igen och även om jag nästan är säker på att den är död så hoppas vi ändå. Time will tell...
 
Men mandel- och persikoträdet är på gång, förra helgen började blomningen och nu är det dags att pollinera. Det är ljuvliga dofter ska ni veta, det är obeskrivligt!
Persikoblomning
Mandelblomning
 
Det frodas ändå inne i glashuset. Fröer jag satte i december börjar gro nu. Och det går relativt fort när det väl startar. Sallater, rädisor, pak choi, mizuna sallat etc tål låga temperaturer vilket är en fördel nu på senvinter/tidig vår. 
 
 
 
 
 
 
Det som står i byttor och tråg ska planteras ut när risken för frost är över. 
 
Inomhus frodas det också....jag har börjat grodda, kommer att bli ett komplement under vinterhalvåret och vi tycker det är så krispigt och gott. På mackor, som sallat, man kan tom baka bröd på groddarna. Det har vi dock inte provat än.
Tar 5-7 dagar att utvecklas, håller 7 dagar i kyl sedan. Perfekt!
 
Många olika sådder även inomhus, från sådder till plantor. Så här ser det ut just nu
Späda och kommande plantor, i flera av dessa tråg har jag blommor på gång.
 
 
 
Nu visar odlingsrummet nästan sin fulla potential...det finns fortfarande plats för mer 
 
Nog om inne och ute/inne. Nu går vi ut, och visar att vi är på gång i trädgården.
När alla tomaterna hade gjort sitt i vintras så åkte det ut som kompost i bäddarna, såklart har allt inte brutits ner men lite näring till jorden tror jag att det gett. Vi började med att rensa bort allt i helgen, all kompost ligger numera i säckar. Komposten kommer att läggas ut igen i de nya bäddarna vi planerar att bygga i år. Där läggs koposten i botten på bäddarna för att ge näring till matjorden som läggs ovanpå. Kretslopp alltså och mumma för jorden :)
Före
Efter vårt arbete
 
På tal om mumma, som ni säkert vet redan så tillsätter jag fermenterad mat till våra bäddar, sk Bokashi. Helt enkelt näring till maskarna
 
Jag kallar denna köksträdgård för havet böljar.....ni som följt trädgården vet att dessa bäddar inte är raka och så vill jag ha det. Något måste avvika från vårt kvadratiska stora hus och därför är denna köksträdgård inte rak. Här en före bild...
Och efter bild. Det syns inte så mycket men vi har rensat och fyllt på med ny jord för att fylla upp bäddarna.
 
I bädden utmed glashuset har jag också rensat, dock inte allt. Kålen lever fortfarande och jag tänkte experiementera lite genom att jag låter kålen stå kvar tills potatisen ska planteras. Så får vi se om det ger någon skörd.
Före
 
Efter
 
Städningen gav resultat, det blev lite skörd. Mycket brysselkål
 
Och vitlöken börjar titta upp....
 
Sist men inte minst....en bild på hur katterna uppskattar värmen i glashuset
 
 
Nu är vi igång för året, vilket innebär att jag kommer blogga lite oftare än vad jag gjort under vintern.
Så tills vi hörs snart igen, må gott och sköt om er!
 
/Sanne