Sommaren går mot sitt slut...

och vi har tyvärr inte fått någon liner i poolen. Så det har inte blivit den sommar som jag såg framför mig med sol och bad hemma. Utmaningarna har varit leveransproblem av linern säger vår hantverkare....vilka har vi svårt att få grepp om. Senaste informationen var att den skulle skickas till hantverkaren för två veckor sedan och han skulle kunna montera linern förra veckan men inget har hänt....och ja vi ringer hela tiden för att få besked/svar. Så det ser inte ut som att vi kommer att kunna bada och simma i poolen i år.
 
Dock har vi haft poolhäng hos våra kompisar....vi har lånat deras pool när de har varit bortresta, så  några dagar med poolhäng med barn och barnbarn har det varit. Men absolut inte i den omfattning vi önskade. I-landsproblem jag vet, men en stor besvikelse har det varit då vi kämpat som dårar för att få klart pooltaket som var en förutsättning för dem att montera linern. Och vi var ute i god tid med leverantör, september 2021 kontaktade vi första...en j-kla följetång har det varit.
 
Vi har haft semester men fortsatt jobbat på med att bli färdig med trädgårdsanläggningen. 
 
Uteköket är nästan färdigt, vi ska foga klinkerplattorna men det får bli till våren. Likaså installera vatten och avlopp. Vattnet från köket kommer att gå rakt ner i backen då vi mest tänker att köksvattnet är till för att skölja grönsaker.
Och så ska vi bygga till en köksö med en nersänkt del till vår nya grill (svenstillverkad "Green egg"). Grillen är nte lika stor utan en mindre variant. I denna kan man långtidsgrilla. På köksön ska även pizzaugnen få plats. Vi har verkligen haft nytta av köksdelen i sommar, vi har haft många luncher och middagar här
Just på denna bild ser ni mer kuddförvaring än kök :) men det har vi åtgärdat då vi köpt möbelöverdrag till utemöblerna så nu är de borta från köket.
 
Bäddarna med smultron levererar verligen, vi plockar hela tiden. 
 
Trädäcket är nu helt klart, vi har även gjort luckor för att kunna komma åt pumpar, maskiner och för att kunna rena skimmern (utloppet). Likaså har vi köpt en färdig dryckeskyl som vi har sänkt ner i marken under trädäcket och även där byggt en lucka så att man lätt kommer åt drickan.
Eftersom luckan ner till maskinrummet är mer än 2 meter så har vi gjort denna i 5 delar. Annars hade den blivit för tung. Vi har satt UV-beständiga remmar för att lätt kunna öppna luckorna.
 
Det har blivit några trappor också som jag berättat tidigare. 
I de flesta trappor har vi fällt in belysning också. Beroende på hur ljuset faller mot glashuset så har vi antingen fällt in lamporna i trappstegen eller i träet mellan trappstegen (har säkert ett namn)
 
Här kommer vi att montera lusthuset. Förhoppningsvis till helgen. 
 
Passagen mellan det övre trädäcket (soldäck och uteköket) till verstaden och trädäcket där trädkojan ska byggas
 
Vi kommer förmodligen att sätta någon form av staket mot tunnelväxthuset så att det inte händer några olyckor när barnen leker här. Till höger på trädäcket kommer vi förmodligen bygga en hylla också. Vi är helnöjda, detta var en plats som inte kunde nyttjas på annat sätt. Nu fick vi 20-25 kvm till. Trädkojan ska byggas såpass högt att vi kan gå under den.
 
Verkstaden är nästan klar. Där ska också läggas klinker nästa år.
 
Före
 
Efter
 
I sommar fick vi hjälp med att rensa ogräs mellan plattorna, tack Nadja. Det gjorde du bra! Dock får jag hålla efter som en dåre nu men det tar inte så lång tid att göra. 
Det blev jättefint. 
Rubeniorna har tagit sig jättefint. Det blir snart till att klippa ut för en portal
 
Jag har sått mer gräs.....och vattnat varje morgon med regnvatten och mattan har tagit sig fint.
 
Mina nya blomsterrabatter har också tagit sig fint. Kommer dock att flytta malvorna till rabatten vid gräsmattan.
Dahlior, malvor, solros som har självsått sig
Zennior, skulle ha kunnat fylla på med fler men nu vet jag det till nästa år
 
När vi gjöt stolparna till den första murgrönehäcken i öster så använde vi gjutrör. Det blev inte så bra då några har knäckts vid gjutröret eller helt enkelt vajar för mycket så att märlorna släpper från stolpen vilket gör att häcken verkligen svajar när det blåser.
Så Olof har gjutit nya stolpar rakt ner i marken så att häcken får nya stabila stöd. Och så har vi använt tygremmar (packremmar) som är töjbara och följer vinden. Nu när murgrönan växt till sig rejält så får vi antingen göra så eller börja om från början så vi valde det här alternativet.
 
Trädgården levererar. Vi har grönt på tallriken varje dag och jag har lagt in gurkor bla.
 
 
Dock har jag haft två problem i år, löklarvar och magnesiumbrist. Löklarv angriper alla sorters lökar förutom salladslök (inte vad jag sett i alla fall) så min skörd av lök är inte stor då de är så kluriga att de kan fortsätta förstöra löken fastän skalet inte ser angripet ut. Och när man öppnar löken så är den alldeles ruten inuti. Likaså med purjolöken. Dock har jag satt den på två ställen för att minimera angreppen. Purjolöken i östra trädgårdslandet verkar klara sig så här långt. Jag vill ju helst förvara det som går att förvara ute och purjo kan stå långt fram till vintern. Purjon i västra trädgården har fått larver så den måste jag ta upp nu, den ska rensas och frysas in om vi ska få något ut av den.
Den skadade purjon är bakom den andra blå tunnan i bild. Den ser fin ut men när man tittar närmare ser man att det är ränder i bladen som larverna har ätit upp.
 
Tomaterna har drabbats av magnesiumbrist så plantorna har gett sämre skörd. Så jag har köpt magnesium till nästa år. Detta året får det vara som det är då vi har prioriterat att bli klar med anläggningen. Jag har tomatsås sedan förra året och med tanke på elpriserna så har jag inte gjort en några såser i år. Jag fryser in hela tomater istället och använder dem när jag gör grytor, gratänger etc, det blir så goda smaker i maten av det. 
 
Inne i glashuset växer och frodas det. De träd som blommar tidigt börjar gå mot höstskruden. 
 
 
 
Palettblad är en tacksam växt, lätt att fröså, lätt att växa.
 
Våra guldfiskar trivs, några är 4, 3 respektive 2 år nu. 4-åringarna har säkert vuxit sig fyra gånger så stora sedan vi köpte dem.
De kan äta när som helst och  just nu får de mat två gånger om dagen. Ju varmare vattnet är desto hungrigare är de.
 
Vårt garage har inte nyttjats som garage utan snarare förråd. Vi har under några år har diskuterat vad vi ska byta ut garageporten med så att vi kan nyttja rummet som vinterförvaring av citrusväxterna vid kalla vintrar men även som förodling av grönsaker och växter. Det blev till slut ett enda stort fönster så att ljuset kan användas. Tanken är att sätta upp hyllor när hela porten är nedmonterad. Vi kommer att sätta upp lamellgardiner som vi kan dra för när inte ljuset behöver stråla in.
 
Fönstret förändrar också fasaden, istället för en ganska ful garageport (där färgen mattats av under några år)
 
Ha det gott i vår oroliga värld!
 
/Sanne