Hinner vi?

Vi har just nu en deadline som driver på oss i arbetet med poolen...om två veckor kommer Olofs bröder och ska hjälpa till med att montera pooltaket på plats. Vi behöver göra en massa saker innan dess och jobbar på mer än vanligt.
 
Mer om detta i slutet...först tar vi det vi gjort sedan förra inlägget!
Jag flyttade allt singel åt sidan vid infarten, alltså just vid garageporten och en bit ut på varje sida av porten för att ta bort allt makadam under singlet så att vi får det jämnt. Varför då undrar väl säkert ni? Jo, vi använder inte garaget och ska framöver ta bort porten och bygga upp en vägg istället. Så vi behöver inte upphöjningen. Och för att få till fler parkeringsplatser då vi har köpt ny bil som även den ska få plats på uppfarten. Så här behöver vi få plats med två bilar (och jag som sa att jag aldrig ska ha två bilar) och ett släpp. Dock är det en ren elbil och vi måste ha en bil med dragkrok så länge vi håller på med trädgården....ja vi får se framöver hur det går!
 
Så här blev resultatet
Längst fram har jag lagt en kant av gammal gatusten för att markera kanten. Till vänster ser ni att där ska två stolpar och armeringsnät upp. Ner prioriterat just nu av anledningen jag nämnde i början.
 
Högen av singel har vi kört till odlingslandet då jag ska använda den som gångar i blivande tunnelväxthus till våren
 
Vi har fått 18 ton jord levererat sedan grävaren var här och fyllde igen runt poolen. När han väl var klar kunde vi stänga till armeringsnätet och gjuta stolpen som fattades. Vi grävde också ut ett jättehål så att vi kan plantera en massa träd och buskar där. Vi är fortfarande inte klara med att köra ut jord. Vi har tillfälligt fått bort jorden härifrån till bersån
 
Resultatet är inte klart.....jag ska sätta kant runt bädden, och lägga kantsten så att det blir lätt att klippa gräset och sist så gräs. Så snart som möjligt...
Alla stenarna till höger i bild ska såklart flyttas...troligtvis i helgen vid arbetet runt poolen. Jag har köpt en del nya plantor men de flesta har jag grävt upp från den tillfälliga planteringen som vi haft i bersån
 
I bersån har jag även klippt ner eken så att man inte ska slå grenarna i huvudet när man vistas där. Olof vill ju ha någon form av vilande här, i form av exempelvis hammock eller vilstol. Jag vet inte....det är mycket mygg där!
 
Det blev ett helt annat ljus. Nästan alla träd och buskar bakom är dessa jag flyttat till framsidan.
 
I landet växer det på även om hösten gjort sitt intrång
Jag har skördat så mycket kål, här ser ni ett axplock av detta
 
Vi måste få upp just trädäcket för att pooltacket ska kunna monteras. 
 
 Nu är all betongkross utjämnat och uppfyllt runt poolen. Som ni ser så räckte inte massorna till men det löser vi med trädäcket. 
 
Vi har också fått upp alla rör som ska vara till el eller vatten, vi ska ju ha ett bräddavlopp när man tömmer poolen inför vintern. 
 
Vi har också påbörjat maskinrummet men det är också bortprioriterat just nu
 
Just nu är som sagt pooltacket prioriterat. För utan pooltacket vill leverantören som ska lägga reliningen (gummiduk) i poolen inte montera reliningen. När pooltaket är uppe kan vi pumpa ut regnvattnet och bygga upp trappan.
Så vi måste få upp trädäcket för att pooltacket ska kunna monteras. Och för att kunna bygga trädäcket måste vi bygga bäddarna då trädäket formas runt bäddarna En massa saker måste göras innan man kan göra det man ska göra. Lite katten på råttan i det här fallet.  
 
Första av de svarta bäddarna är klar, som ni ser är det fulsten som jag har byggt ena sidan med. Denna sida kommer att täckas av trädäcket så det kommer inte att synas. Allt för att spara finstenen till där den syns :) Trädäcket kommer att vara lika högt som poolen fram till bäddarna, vid bäddarna ska vi bygga trappor som går ner mot det blivande uteköket. 
 
 
Jag har också byggt de vita bäddarna som går utmed markstenen. Hur det kommer att se ut när vi är klara runt dessa återkommer jag till. 
I vanlig ordning har jag fyllt bäddarna med mumma, allt från löv och förra årets julgran till tomatsly. 
 
 Och här är svart bädd nummer två
Som sagt så har jag byggt med "fulsten" där det inte kommer att synas. Här ska ett sista lager läggas på till helgen. Ska bara fylla på med jord först och grus då jag ska ha sparris i dessa bäddar.
 
Olof har grävt hål och gjutit upp alla stolpar för staketet som ska gå utmed gången. Stolparna kommer också att utgöra grunden till trädäket. 
 
Och här står det omtalade pooltaket. När Olofs bröder kommer ska vi montera upp detta om vi inte hinner det innan. Vi har två helger kvar innan de kommer och vi tänkte ta ledigt även på fredagarna så vi har sammanlagt 6 dagar på oss. Om vi hinner med det på kvällarna i veckorna så är det en bonus men vi räknar inte med veckorna då vi jobbar och behöver sköta huset invändigt också.
 
Inne i glashuset så har jag påbörjat nedmontering av alla tomat/gurk/chili och paprika plantor som inte ger så mycket frukt längre. Här efter att jag klippt bort allt visset. 
 
Och här har vi rensat och sopat, tomaterna i bäddarna ska jag snart ta bort för att plantera sallater som jag har i bäddarna ute i trädgården. 
 
Här mellanlandar krukorna innan vi hjälps åt att få ner alla krukor 
 
 Och här sparar jag jorden till nästa år, jag kommer att tillföra bokashi till jorden också. 
 
Clementin/mandarin trädet levererer just nu...jättegoda!
 
Det var allt för denna gång från trädgården!
 
Sist men inte minst så har vi fått vårt fjärde (och sista säger båda barnen) barnbarn, Frej föddes igår natt vid 3. Sarah/Hanna mår bra, Frej mår bra och Tobias mår bra, allt gick jättefint och smidigt denna gång. Frej liknar sin mamma när hon föddes, mycket hår och det är svart! Vi får väl se om det fortsätter så :)
 
Sköt om och ta hand om er tills vi hörs igen!
/Sanne