Nu närmar det sig...

Vi har i vanlig ordning kämpat på, vi bygger, vi gräver, vi odlar....och så gör vi lite till. 
 
Här kommer ett axplock av det vi gjort sedan sist.....
Ny vy från entren med plank
 
Vi har byggt plank runt soldäcket. Detta för att få ett insynskydd men framförallt att få till lä på soldäcket. Stolparna ska sågas och så ska vi när vi fått upp tunnelväxthuset bygga 6 trappor runt trädäcket. Ni ser att det är en nivåskillnad mellan träddäcken till vänster i bild, där ska vi bygga ett trappsteg.
 
I höstas planterade jag ner sparris i bäddarna och nu i april planterades jordgubbsplantorna. Dock var det nog lite för tidigt för jordgubbarna för de ser lite vindpinade ut men det verkar som att de tar sig ändå. 
 
Vi har kortsidorna till poolen kvar och lite längs staketet/armeringsnätet. Vi kommer kunna skruva dit de sista plankorna när vi fixat till maskinrummet. Linern till poolen är beställd och kommer levereras och monteras runt midsommar. 
Maskinrummet
 
Soldäcket
 
I helgen monterade vi ihop fönster, stalldörr och takluckorna till tunnelväxthuset. Det är det ni ser i det blivande uteköket. Det blyinfattade flerfägade fönstret till höger i bild kommer från Sarah och Tobias hus i Väsby. Lekfullt inslag tycker jag.
 
Från köksdelen kommer vi bygga en passage till verkstad och träddungen där vi ska bygga en trädkoja så småningom. Det blir ett projekt om några år. Dock lägger vi träddäck runt träden i år. 
 
Här är verkstaden, ni ser olika delar till tunnelväxthuset liggandes både i pallkrage och i den lilla redskapsboden till höger. Alla spillbitar från trädäcket använder vi som trappsteg och till att bygga hyllplan både till verkstan och till köket. Inget går till spillo.
 
Passagen in till verkstad. Tak ska läggas över verkstad och kök så att vi får lite skugga runt matplats. 
 
Vi hade 5 pallkragar på taket inne i glashuset. Jag har provat att ha chili och paprika i lådorna. Det blev besvärligt då plantorna fick löss och jag inte kan spruta dem med vatten. För det kan vi inte på taket på samma sätt som nere i glashuset. Jag har provat med annat som sallat men de blommar över så fort. Förra året hade jag tomater men det skräpar ner så mycket i lådorna. Så nu har jag  tömt lådorna på jord, flyttat ut dem för att så småningom placera dem i tunnelväxthuset. 
Jag har skruvat av botten och klippt hål i dammduken som vi täckte lådorna med. Lådorna är av otryckt virke så de tål inte speciellt mycket. Men de kommer fungera bra i tunnelväxthuset. 
 
I helgen förberede vi ytan för tunnelväxthuset. Det mäter 3,9 x 10,5 meter. När jag beställde växthuset så var det väldigt svårt att mäta på grund av allt som stod på platsen....
 
....som ni ser på dessa bilder.
Så nu när vi mät ut platsen så kände vi att det blir för långt. Sektionerna/stolparna i växthuset ska monteras med 1,5 meters mellanrum. Så vi kortar det hela till 9 meter i stället så känns det inte så instängt. 
Stolparnas placering är yttermåtten på tunnelväxthuset. Ska bli kul att montera det till helgen. 
 
Det spirar och växer i övriga trädgården. 
Magnolier
 
Kinesiska körsbär
 
Rabarber och hallonen är på gång. Vi har både sommar- och hösthallon. 
Blåbär, vinbär, mer hallon och längst ner björnbär
 
Och som vanligt börjar bäddarna fyllas med alla möjliga grönsaker
Södra köksträdgården
 
Östra köksträdgården, 3 av 5 bäddar är fyllda. Testar på att se om övervintrad sallad kommer att ta sig. De mörka plantorna längst till höger i bild är från förra året. Vi får se om sallaten går att äta....någon som vet om det fungar?
 
En av tre sparrisbäddar. Den första och här skördar jag nog runt 80% av plantorna. Väldigt tunna tar jag inte men nu när de är 4 år så ska man kunna ta det mesta på plantorna. En kollega nämnde att svensk sparris kostar 399 kr/kg nu.....tänk när mina 100 plantor ger som bäst resultat om 10-25 år! Rolig och intressant tanke....
 
Tills vi hörs igen, sköt om och ta hand om er!
 
/Sanne