Vi börjar bli klara med förrådet!

Olof har jobbat på som bara den med förrådet. Jag är imponerad av hur han tagit sig an bygget, han som inte har någon erfarenhet av att snickra. Med hjälp av vår gode kompis Micke som vägleder oss så har vi snart byggt ett isolerat förråd från grunden. Det enda vi har kvar nu är att fixa till elen och få upp innertak och innerväggar samt lägga golv. Vi har klinker kvar sedan bygget men det räcker inte till hela golvet, men det går ju att köpa mer :). Eller så lägger vi trä, eller kör både och. Klinker där det är mest känsligt för väta och slitage och trä resten. Vi får se. Och så väntar vi på att plåtslagaren ska komma för att vi ska få till kantplåt utvändigt där det behövs, hörn och vid takfot. Här ser ni i alla fall hur långt vi har kommit...
Olof hämtade allt virke till taket och väggarna igår så det kommer bli färdigt till helgen....det ser jag fram emot!
 
Förra helgen ägnade jag åt att klippa bort allt viset på tomatplantorna. Ja de på taket alltså. Tomaterna där nere har jag bara ansat lite. Jag har flyttat allt till ett ställe, taket ovanför vardagsrummet, och här finns nu ett 150-tal plantor kvar som fortsätter producera tomater, om än i liten skala men så länge jag får tomater så får de vara kvar. Jag har lagrat många kilo vintertomater så vi får se hur länge dessa räcker. De ligger i äggkartonger, separerade från varandra ifall någon börjar rutna, i garaget! 
Om några veckor när jag tagit ner resten så kommer jag städa rent i glashuset. Med det menar jag städa fönster och städa rent profilerna runt glaset. Där samlas spindlar, många spindlar och dessa vill jag inte ha nästa år. 
Det ser så bart ut när man är van vid all grönska....men det är en del av årshjulet!
 
Det blir ju mycket jord kvar efter att jag tömt alla spannarna. Det vill jag ju återvinna till nästa säsong. Problemet är att jag inte vill blanda det med jord som vi har ute. Jag vill inte ha in sniglar och dylikt. Tur är att vi har en massa tunnor som jag kan spara allt i. Ni ser de blåa tunnorna, de rymmer över 200 liter och jag har fyllt tre stycken redan. Resten av jorden i hinkarna får jag fylla ut i bäddarna. Jag fyller också bokashi kompost i jorden och tillför därmed näring till jorden så att jag får ett kretslopp. 
 
 Trots att jag håller på att minska antalet producerande plantor så är det fantastiskt att jag fortfarande kan skörda tillräckligt för att kunna göra tomatsås. Jag har många i frysen ska ni veta :)
Här ser ni några vintertomater som jag lägger i kartonger
 
Och en tomatsås på väg in i ugnen, allt från trädgården!
 
Vi har också hunnit med att bygga vidare kattgården, eller blivande kattgård. Vi har satt alla plintar utom en, och så har jag hunnit med att rensa lite mer, lagt mer singel och planterat mer hallon. När jag har rensat klart i detta område så är nästa steg att få ut jorden jag haft i potatisbäddarna och så gräs, lägga ett parti plattor så att katterna kan ligga och solbada, få upp armeringsnät och hönsnät på det och överliggarna till pergola och kattgård. Förhoppningsvis är det klart till jul....
 
 
 
Runt trädet ska kattgården ligga. Vi ska också få till en tunnel för katterna. Den ska ligga ligga i pergolan (vid överliggarna mellan stolparna. Hur vi ska få till det vet vi inte än, det fnurrar vi på! 
Ska bli spännande att se hur/om katterna kommer gilla hela idén.
 
På tal om katterna, så här ser det ut när, i detta fall Rasmus, njuter av hyllplanen som vi satte för några veckor sedan....
 
Tills vi hörs igen, sköt om och ta hand om er!
 
Sanne