Jobb

Jag jobbar lite igen, bara någon vecka innan jag går på semester igen. Olof börjar sin semester på måndag (3/8). Det första han ska göra är att hämta vit sandstenstegel i Malmö. Jag hittade två pallar till av samma tegel vi har till de andra bäddarna....jippi säger jag bara. Jag har nämligen planer för vad de ska användas till! Stenen är även den återbruk.
 
Just nu när jag skördar så mycket, blir det också mycket kompost/matavfall. Som jag fermenterar och gräver ner i bäddarna. Så här kan det se ut när jag precis grävt ner matavfallet. Jag lägger på jord och två veckor senare är matavfallet borta och ger näring till kommande sådda grönsaker. Jag har som tur är inte märkt att djur skulle uppsöka resterna. Det luktar såklart när jag gräver ner det men lukten försvinner efter några timmar. Det ska tilläggas att jag sällan gräver ner kött, däremot åker skaldjursrester ner i komposten. Vilket gör att jag sällan har larver i komposten. Bokashi är kretslopp! 
 
Mitt "lilla" projekt, rensa ogräs för gångar, pågår nästan dagligen. Någon timme varje dag betas av och så här långt har jag kommit. En ny odlingsbädd längst bort i bild, kantsten på plats och singel utlagt. Idag blir det två kantstenar till och mer singel. Och i morgon rensar jag igen! Ogräset runt grillplatsen blir ett senare projekt i höst! Det är ingen idé att rensa innan man har en plan för vad som ska planteras där istället. Min tanke är att när Lackalänga plantskola (som har öppet för privatpersoner 4 ggr om året) eventuellt har öppet igen i september, ska jag handla på mig vintergröna som är vintergrön marktäckare och på så sätt hålla ogräset borta. Men det är ingen idé som sagt att rensa innan jag kan plantera något där.
 
Måste bara visa er min blomsterrabatt. Där är några perenner som jag köpt innan men annars är det bara egna sådder. Nu kommer kanske en del av er att undra varför jag sått gula blommor (gul är inte riktigt min färg) Det är inte självvalt, jag har planterat färgskalan vit till lila så jag undrar verkligen var dessa kom ifrån för blommorna på de förpackningar jag köpte var inte gula. Men bädden blommar på bra! 
 
Vårt stora sommarprojekt börjar ta form. Olof har hämtat stenmjöl (många lass i Asmundtorp) och lagt ut det för att sedan padda stenmjölet till en kompakt massa. Jag har sedan gjort grundjobbet (grävt ner stänger för att kunna raka mjölet slät och till sist vattna så att marken verkligen blir hård) och efter det har Olof lagt stenen. Ett bra grundarbete gör att det går relativt snabbt att lägga stenen. Ca 200 stenar blev det och vi är inte helt färdiga än. Dessa stenar är nya men på marken bakom förrådet ligger det begagnade stenar som jag fått eller köpt!
 
Vi har tur som har en kompis som Micke. Han är utbildad snickare (men omskolad sedan många år) så han kommer hit, visar oss vad vi ska göra och sedan gör vi det. I tisdags kväll var han här och nu har vi fått upp långsidorna på förrådet. Ena gavel blir troligtvis klar idag och till helgen räknar vi med att taket är uppe.
 
 
 Vi har också fått upp nästan all armeringsmatta runt tomten. Vi har 3-4 sektioner kvar. Sedan är vi rådjurssäkrade :), hoppas jag. Har upptäckt att de även ätit barken på många träd och buskar så träden har dött på vissa ställen. Inte roligt alls! Nu ska jag bara iväg till planskolan för att köpa något mer än murgröna som jag ska plantera. Men först måste ogräset bort även utmed armeringsmattan. Vi kommer tilbaka till ogräset hela tiden :)
 
Sköt om er tills vi hörs snart igen!
 
Sanne