Vilken höst...

Den har inte varit rolig för oss. Varken för mig och Olof eller för hela familjen Staahlnacke. Barn och barnbarnen har varit dåliga på olika sätt, det har varit magsjuka och sjukhusbesök då magsjukan inte gett med sig. Olof har haft influensa och ramlat så att revbenen fått sig en knäck (ja ev brutet revben men det gör man inget åt,det får självläka) och sist nu yngsta barnbarnet som precis har kommit hem från sjukhuset där han legat inlagd med RS-virus. Nu är det jag som går runt med förkylningssymptom som inte släpper, ont i ryggen och visdomstand som har börjat mala igen (konstigt, det sker alltid runt jul). Nog om det, nu fick jag "gnälla" av mig lite.
 
Har vi följt vår tidsplan? Nej det har vi inte. Även om vi de sista veckorna inte gjort så mycket så har vi ändå hunnit med lite men jag hade räknat med att vi skulle kunna börja fylla poolen med regnvatten nu. Där är vi långt ifrån. 
 
Att städa ur glashuset tar tid, beroende på hur mycket jag odlat och hur nära glasrutorna jag odlat. Så när Olof låg sjuk i influensa så städade jag på taket. Jag rensade ut alla krukor och någon bädd.
Alla gamla tomatplantor lägger jag i botten på nya bäddar. Jag har lagt mycket i nya bäddar utmed glashusets södra sida och sparat många säckar som ska läggas i nya bäddar jag ska ha i tunnelväxthuset till våren. 
Alla fönster upp till taket är tvättade och det är rengjort i alla skarvar runt varje glas. Gissa om det är mycket spindlar.....man får inte ha fobi!
 
Vi har också slängt ut vår stora neriumbuske...den fick så mycket ullöss. Så jag tog beslutet att nu åker den till förbräning. Och flyttat en fikonbuske dit istället.
Neriumbuske stod längst till vänster och tog upp väldigt mycket plats så det här blir nog bättre ändå
 
Vi har också clementiner och apelsiner nu.....
 
Eftersom vi har varit så upptagna med poolbygget har vi fått prioritera bort mycket.....bla annat har vi inte hållit efter ohyra på det sätt vi velat. Så nu behandlar jag alla plantor med en blandning av vatten, såpa och T-Röd varje vecka. Det tänker jag forsätta med varje vecka tills vi har fått bukt på ullössen.
Vi har fortfarande kvar lite tomater i bäddarna utanför köksfönstrena
Dessa ger oss fortfarande tfärska omater, spenat, chili och paprika. Längst bort ser ni Sharonfrukt som hänger kvar på trädet fastän bladverket är borta
 
När snön kom för några veckor sedan hade jag inte fått ner vitlök och blomlökar i marken. Jag tänkte som många andra att jag hade gott om tid. Men när det töade igen, förra helgen så fick jag ner lökarna med gott resultat
I bädden bakom den lilla gräsmattan har tulpanlökarna fått plats. Ska bli kul att se hur gräset tar sig till våren.
 
Jag har faktiskt själv lagt övergången mellan tidigare lagd stengång runt glashuset och runt förrådet. Det är en höjdskillnad på 20 cm men jag fick till det rätt så bra. Olof blev helnöjd. 
Vi ska till våren lägga färdigt stenpartiet då det ska putsas till och passa ihop. Eller vi kanske får till det i vinter en dag vid fint väder :-)
 
Jag ligger efter med att städa ur alla krukor.....inte bra då de spricker när det fryser på men förhoppningsvis hinner jag med det under julledigheten. 
Det är väl sådär 300 krukor (alla är inte med på bild)
 
Jorden har jag lagt i tunnor och som ni ser i bäddarna. Jag har också en massa säckar med jord som ligger i kattgården som jag tänkte lägga i tunnelväxthuset till våren. 
 På sommaren får tunnorna vara extra vattenreservoarer, på vintern fylls de med jord. Så de används året runt
 
Och bokashin är mitt guld. Gödning på det mest hållbara sättet. Egna matrester blir till ny jord med bokashiströ. Kan inte vara mer härodlat. Lakvattnet blir till gödningsmedel och matresterna läggs ner i jorden och blir gödning för nya odlingar
Jag har lätt igång ett tiotal hinkar på sommaren. På vintern blir det mest potatisskal eftersom det mest färska vi äter då är groddar och där blir inget matavfall 
 
I bersån har jag hunnit med att gräva lite men räknar inte med att bli färdig här förrän till våren 
Många av dessa plantor är nu planterade vid framsidan som jag skrev om i förra inlägget
 
Så här ser det ut just nu. Vi flyttade även jord hit så att jag kunde börja med att anlägga bäddarna och gräsmattan på framsidan. Den sista jorden ska jämnas ut, spireorna ska flyttas och sedan ska här anläggas gräsmatta. Och någon form av hängmatta eller vilosäng. Komposten ska flyttas också
 
På tal om kompost, idag har jag bara satt upp en tillfällig lösning med galler. Inte optimalt så jag har köpt återbruk. Jag skickade Olof att hämta och det var en gammal skolkamrat från Falun som han mötte i dörren. Världen är bra liten ibland...
Lådorna ska byttas ut mot gallerkomposten
 
Hur går det då med poolbygget? 
Vi har byggt tre av fyra pooltak, de är inte helt färdiga, det ska fortfarande till lite gummilistor, så att plasten sitter fast på plats, och längs med långsidorna ska det också sitta gummi som skyddar mot att växtlighet hamnar i poolen.
Vi har också byggt upp stommen till första delen av trädäcket, den runt poolen. Och gjutit de stolpar som kommer att vara till trappor och plank runt trädäcket
 
 
Efter bäddarna ska det inte vara upphöjt utan ca 40 cm lägre
 
Preci innan Olof blev sjuk fick vi upp pooltaken med hjälp av Micke och min kollega Per
 
Så vad händer framöver? Vi hoppas få klart pooltaket och bygga trappan i poolen innan vi börjar jobba igen den 10 januari. När det är gjort så kan Poolmakarna lägga linern i poolen. 
 
Jag räknar också med att ha hunnit rensa allt ogräs och rensat odlingsbäddarna innan jul. Samt rengjort alla hinkar/krukor. Eftersom jag gör det ute så hinner jag inte med så många åt gången förrän kylan sätter in i fingrarna....
 
Så tills vi hörs igen, sköt om och var rädda om er!
/Sanne