Vilket marsväder vi haft!

Mars har verkligen varit annorlunda mot normalt, av flera anledningar. Vi har sommar i glashuset redan, pga av de många soltimmarna vi haft. Men det är så hårt i marken för att vi inte fått regn överhuvudtaget sedan jag minns inte när. Jorden spricker.

Olof har kunnat jobba på i trädgården då han som nämts tidigare haft semester innan han börjar på sitt nya uppdrag. Och jag har haft många flexdagar för att vi ska komma framåt med bygget. 

Olof har grävt gropar, det nämnde jag i förra inlägget. Stolparna till väggar och tak för uteköket/verkstan har gjutits. De tjocka stolparna är monterade på plintar som gjutits med mycket betong och armeringsjärn för att hålla för vinden. Vi ligger i vindläge 0 vilket är det värsta läget

 Det ser ut som rena stolpfesten. Som ni ser så har jag även lagt marksten kring verkstan. Tanken med verkstan är att hålla en yta för material som vi ska använda, förvara redskap och krukor etc. Och ha en lång arbetsbänk så att man kan stå ute under tak och jobba när det blåser lite kallt eller regnar. Återkommer såklart med fler bilder längre fram.
Plattorna mellan stolparna är verkstaden. Stolparna till höger kommer att bekläs med plank och bilda väggen mellan verkstad och kök. 
Jag har också byggt två bäddar som ni ser. I den högra ska jag plantera klockranka om jag får till det med egenodlat. Vill gärna ha något som kan slingra sig längs planket/väggen som kommer att gå från den främre högra stolpen till en stolpe till höger utanför bild. Till vänster om bädden är en trappa ner till verkstan. Här kommer vi att bygga in öppningen med en inramning, med armeringsnät som fortsätter över och skapar en öppen dörr. Ja, ni får se senare.
 
Den vänstra bädden har jag planterat en ros och murgröna. Som ni förstår så kommer verkstan att försvinna och inte vara så synlig, vilket är meningen. Det är den privata delen i trädgården.
 

I helgen har vi lagt trädäck. ca 60-65 kvm. Jag är inte helt klar med skruvandet men det mesta sitter där. Vi har en tydlig ansvarsfördelning, Olof sågar och mäter in, jag skruvar dit plankorna. Vi startar runt 9 på morgonen, håller lunch 30 min och fortsätter till 19. Vi gjorde det på 2,5 dagar. Viktigt att skruva fast bräddorna så fort som möjligt när man har öppnat pallen. Nu har vi bara två pallar till som ska levereras i veckan.Vi är inte helt klara med denna sida, här lägger vi bräddor som är lite sämre. 

Här är vårt dansgolv :)

 Vi blev inte helt klara på denna sida heller, det beror på att plankorna tog slut
 
Som ni ser så har vi även grävt ner silverpilen i marken under trädäcket. Olof grävde ett stort hål (igen) och jag byggde upp en bädd av stenar (som inte syns då det ligger under träddäcket) för att höja gropen för silverpilen och skapa bättre möjlighet att växa. Tyvärr har den bott i norra bädden i tre år och hanterats dåligt av mig så jag kommer att klippa ner den till hösten så att den ska ta sig lite bättre igen. Silverpil kallas för nordens olivträd då den påminner om oliv i bladverket,
 
Jo, vi har även byggt om grillplatsen. Eller snarare inramningen av den. Jag flyttade veden (för tredje gången i ordningen) till sin slutliga plats. På grund av att vi tar ett områden i taget i trädgården så flyttar vi hela tiden plats på saker. LIte omständigt men nödvändigt eftersom vi har begränsade ytor.
Kompostkärlet som jag inte visste vad jag skulle göra med hamnade här. Det är den som kommer att vara kvar. De andra som är byggda av pallkragar kommer så småningom att försvinna, tror jag. Allt virke är från bygget eller av björkar/alar vi sågade ner 2019.. 
 
 
Nu kommer det ett antal bilder på mina sådder inne i glashuset. Detta planterades i februari och idag kommer vi att äta de första rädisorna och ärtskotten.
Ärtskott
 
Rädisor
 
Nu slutar jag nog att grodda för nu förser trädgården oss med tillräckligt grönt. Men fasen vad vi har lärt oss att tycka om groddar. Det är så färskt. Och lätt att göra. Fler borde grodda, det är närodlat och ekologiskt. Och billigt, när man väl har utrustningen. 
 
Bladgrönt och många självsådda tomater. Ska gallras bort i veckan, tomaterna alltså.
 
Övervintade kronärtskockar, ska ut när frostnätterna är borta
 
Jag har alltid plantor på gång, purjo och lök, kål, och sallatsorter. Jag bredsår i plastkärl för att senare plantera om en och en. Så jag har alltid sådder på gång.
 
Det ser ni här också. Här finns sådder i olika stadier. 
 

I glashuset blommar och spirar det. Här kommer lite bilder

 Kivi som klättrar, omplanterade kålplantor längst ner.
 
Också en kivi som har börjat spira. Den får inte lika mycket sol dock. 
En tredje variant av kivi
 
Citronen ser inte rolig ut men den håller just nu på att få nya blad och blomfrukter. 
 
 En av flera vinrankor som påbörjar sin säsong
 
Sharonträdet har slagit ut
 
Fikonen på gång
 
Sist men inte minst, nu blommar det ena blårregnet för fullt. Så vackra blommor....
 
Det var lite från livet i glashuset. 
 
Sköt om och ta hand om varandra!
/Sanne