glashusetihäljarp.blogg.se

Med detta hus vill jag och min man skapa ett fantastiskt boende där vi kan bli självförsörjande på grönsaker, frukt och bär, minska vår miljöpåverkan och kunna vistas ute större delen av året. Vi flyttar till Häljarp fysiskt men vädermässigt flyttar vi till norra Medelhavet.

Taket blir troligen inte klart innan jul

Kategori: Bilder

Från början var tanken att vi skulle ha helgjutet takbjälklager i betong. Först skulle vi bygga formen till taket, gjuta 20 cm betong, lägga på 30 cm isolering och sedan gjuta 8 cm betong igen. Detta för att vi vill kunna använda taket till vad vi vill, det ska inte finnas begränsningar i konstruktionen ifall vi vill installera en badtunna eller något annat tungt på taket.

Men vår granne har en annan idé som han provat tidigare när han byggt hus. I Polen finns prefabricerade element som är en form i sig, med järn och isolering inbyggt, som man lägger i hela stycken (bra för oss då vi har olika höjder i taket samt att huset är utformade i kuber) och sedan fyller man dessa med betong. Det väger mindre än om vi ska helgjuta, vilket gör att belastningen i taket blir mindre, och det går snabbare. Vi lägger isoleringen under istället vilket gör det enklare för oss att få till ventilationen också. Vi slipper ha ventilationsrör liggandes i taket, dessa kan gå i isoleringen istället.

Dock har det tagit längre tid än vi trodde att få beräkningarna klara. Byggnadsingenjören som gör beräkningarna hade aldrig hört talas om elementen men tände på idén. Detta gör att vi just nu inte håller tidsschemat men förhoppningsvis tar vi igen detta eftersom vi slipper bygga formen (som tar minst 2 veckor att bygga)

Så det har inte hänt något mer på bygget sedan sist. I nästa vecka ska Olof, svetsare, granne och byggare träffas för att lösa installation av stålbalkar till de stora glaspartierna.
Just det ja, fönsterna. Vi har bestämt att ta fönster och glasdörrar från Ekstrands fönster, men vikdörrarna blev vi inte så imponerade av så dessa har vi troligtvis en annan lösning på. I Eslöv finns ett företag som bygger vikdörrar som är lite mindre klumpiga än dem vi tittat på så nästa helg ska vi träffa en byggare i Dösjebro som installerat vikdörrar från Eslövsföretaget.

Här kommer en bild på vår tomt, tagen för ca 6 år sedan, varken björkallén eller slyn har tagit över tomten. När vi köpte tomten för snart 2 år sedan var björkarna ca 5 meter höga och det var mycket sly och ogräs som växt till sig. Idag är björkarna fortfarande kvar men mycket av ogräs och sly har vi rensat bort. Alarna har vi inte heller tagit bort, vi vet inte riktigt vad vi ska göra med dem än.


Kommentera inlägget här: